Уди Алън: Не мисля за пенсия, сигурно ще умра на снимачната площадка

„Един дъждовен ден“, който „Амазон“ отказва да разпространява в Америка, тръгва по кината в Европа

„Никога не мисля за пенсиониране. Просто не е нещо, което ми е хрумвало“, твърди Уди Алън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уди Алън: Не мисля за пенсия, сигурно ще умра на снимачната площадка

„Никога не мисля за пенсиониране. Просто не е нещо, което ми е хрумвало“, твърди Уди Алън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уди Алън няма никакво намерение да се отказва от киното, независимо от трусовете в неговата дълголетна кариера. Режисьорът коментира възможността да се оттегли от работа по време на пресконференция в Сан Себастиан, Испания, и обяви началото на снимките на новия си филм.

Никога не мисля за пенсиониране. Просто не е нещо, което ми е хрумвало“, казва режисьорът, цитиран от „Гардиън“.

Действието в новия му филм ще се развива в Испания. Продукцията е финансирана от местния медиен гигант „Медиапро“. В актьорския състав са Кристоф Валц, Джина Гершон и Елена Аная. Неофициално го наричат „Rifkin’s Festival“, но официалното му название все още е „Летен проект на Уди Алън 2019“ или „Оса 2019“.

Философията ми, откакто започнах преди много години в шоубизнеса, е, че независимо какво се случва, трябва да се съсредоточа върху работата… Независимо какво се случва в живота ми със съпругата, децата ми, настоящите събития, политика, болести, аз се фокусирам върху работата си и тя заема цялото ми време и усилия седем дни в седмицата. Най-вероятно ще умра, докато снимам филм и нагласям някой кадър на снимачната площадка“, казва 83-годишният Алън пред медиите.

Америка за България

В момента режисьорът води съдебен спор с „Амазон“, след като студиото отказа да разпространи готовия му филм „Един дъждовен ден в Ню Йорк“. Режисьорът иска от компанията на Джеф Безос обезщетение от 68 млн. долара за преждевременното прекратяване на договора му. От „Амазон“ излязоха с изявление, че Алън сам е „саботирал“ шансовете за филма си с коментарите си за осиновената си дъщеря Дилън Фароу (която го обвинява в сексуален тормоз в детска възраст) и за кампанията #MeToo.

На пресконференцията Гершон защити Алън.

Лудо е времето в Америка сега… Аз лично мисля, че трябва да разглеждаш всяка една ситуация поотделно и да решиш как се чувстваш спрямо нея – сподели актрисата. – С чиста съвест мога да кажа, че много се вълнувам да съм тук. Имам чувството, че това е сбъдната мечта.

Гершон се нареди до Хавиер Бардем и Анджелика Хюстън, които отказват да бойкотират режисьора. От друга страна Грета Геруиг, Тимоти Шаламе, Колин Фърт и Ребека Хол заявиха, че съжаляват, че някога са работили с Алън.

Бойкотиран в Америка, в Европа приемат Алън с отворени обятия – „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ ще тръгне по кината в Италия, Испания, Германия… Все още не е ясно дали и американската публика ще го гледа.

Нямам контрол над това. Мога само да направя филма и да се надявам, че на хората ще им хареса. Всичко, което знам, е, че в момента няма планове за американска премиера. Не знам какво ще се случи“, каза Алън.

ДС