Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уди Алън смята, че следващият му филм ще е последен

Напрежение в интервюто на Алек Болдуин с режисьора от два въпроса, които не бяха зададени

„Голяма част от вълнението вече го няма. Не е същото, това не ми носи удоволствие“, казва Уди Алън за очакването как ще приеме публиката поредния му нов филм. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уди Алън смята, че следващият му филм ще е последен

„Голяма част от вълнението вече го няма. Не е същото, това не ми носи удоволствие“, казва Уди Алън за очакването как ще приеме публиката поредния му нов филм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уди Алън потвърди, че ще снима най-новия си филм в Париж тази есен и може да се окаже последният в кариерата му, намекна режисьорът в интервю с Алек Болдуин. Двамата се срещнаха онлайн в Инстаграм по покана на Болдуин.

„Голяма част от вълнението вече го няма – коментира Алън, цитиран от „Гардиън“. – Днес правиш един филм, той се върти няколко седмици в киното, след което веднага се качва в стрийминг платформите или се пуска под наем. Вече не е същото, това не ми носи удоволствие.“

Последните два филма на Алън – „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ от 2019 г. и „Фестивалът на Рифкин“ от 2021 г., излязоха в условия на пандемия. Първият, романтична комедия с участието на Тимоти Шаламе и Ел Фанинг, се представи добре в европейския боксофис, но „Фестивалът на Рифкин“ получи внимание по-скоро от фестивалната публика.

И двете заглавия пострадаха не само от пандемичните условия, но и от движението #MeToo. Алън е обвинен в сексуален тормоз от Дилън Фароу, осиновената дъщеря на бившата му партньорка Миа Фароу. Обвиненията бяха в центъра на документалния минисериал „Алън срещу Фароу“ на НВО, където своята версия на историята представи не само Дилън Фароу, но и брат ѝ Ронан и майка им Миа. Алън категорично отрича обвиненията, а две разследвания по тях завършват без подадена жалба срещу режисьора.

В интервюто висеше очакването да бъдат обсъдени два въпроса – основно заради което разговорът провокира интереса на публиката. Но те не бяха поставени – Болдуин не повдигна темата за обвиненията срещу Алън. Пропуснат беше и проблемът със съдебните премеждия на самия Болдуин, подсъдим по няколко жалби като продуцент на филма „Rust“. При инцидент на снимачната площадка от октомври миналата година револвер гръмна инцидентно в ръката на Болдуин и отне живота на операторката Халина Хътчинс.

Колкото до последния филм на Алън, той заяви, че идеята за него е готова от години, но осъществяването му се забавило заради Ковид-пандемията.

„Когато пандемията дойде, аз си бях у дома, уплашен като всички останали, скрит под леглото – коментира Алън. – Помислих си: „Е, добре, на мен си ми харесва под леглото. Не трябва да излизам и да правя филм, да студувам през зимата, да се потя през лятото и да вземам решения по цял ден.“

Вместо с кино, Алън се занимава с литература – ще издаде „Нулева гравитация“ (Zero Gravity), сборник с къси разкази, някои от тях публикувани преди, други писани по време на пандемията. Почти готова е и пиеса по разказите, също създадена по време на изолацията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90