Уди Алън за документалния сериал на НВО: Злостна атака, пълна с лъжи

Режисьорът и Сун-И Превин били потърсени за интервю за „Алън срещу Фароу“, но отказали. Решават да се изкажат, когато излиза филмът

Уди Алън твърди, че Миа Фароу е подучила Дилън какво да каже, за да го обвини в сексуален тормоз. Снимка: НВО - Уди Алън за документалния сериал на НВО: Злостна атака, пълна с лъжи

Уди Алън твърди, че Миа Фароу е подучила Дилън какво да каже, за да го обвини в сексуален тормоз. Снимка: НВО

Уди Алън и съпругата му Сун-и Превин излязоха с общо изявление в отговор на документалния сериал на НВО „Алън срещу Фароу“. Продукцията може да се гледа в НВО Go от днес, 22 февруари. В четири епизода осиновената дъщеря на режисьора Дилън Фароу, майка ѝ Миа Фароу и близки на семейството разказват за взаимоотношенията между Алън и Дилън, която го обвинява в сексуален тормоз.

Цитирано от „Варайъти“, в изявлението се казва, че създателите на сериала Кърби Дик и Ейми Зиъринг „нямат интерес към истината“. Изпратено е от говорител на семейството – Лети Арънсън, която е и сестра на режисьора. В него се твърди, че създателите на документалния сериал „тайно работят“ със семейство Фароу за „злостна атака, изпълнена с лъжи“.

Вижте още: НОВ ДОКУМЕНТАЛЕН СЕРИАЛ ЗА ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ УДИ АЛЪН

Алън казва, че Дик и Зиъринг поканили него и Превин да представят своята страна на историята, но имали само няколко дни за реакция. Пред „Варайъти“ продуцентът на продукцията Ейми Хърди казва, че е опитала да установи контакт с Алън „преди няколко години“. Първи опит за интервю с режисьора направила през 2018 г., когато говорила с тогавашния публицист на Алън Лесли Дарт.

Обърнах се към представителя му няколко пъти, за да се опитам да го интервюирам, получих пълно мълчание от тяхна страна – разказва тя. – Знам, че са получили поканата ми, защото успях да се свържа с една асистентка по телефона, попитах дали получават мейлите ми и тя каза „да“. Но така и не ми отговориха.“

„Уди и Сун-и бяха потърсени преди по-малко от два месеца и им бяха дадени само няколко дни да отговорят. Разбира се, те отказаха да го направят – се казва в изявлението от двойката. – Както се знае от десетилетия, тези обвинения категорично са лъжа. Няколко агенции са разследвали сигнала по онова време и са открили, че в каквото и да е била накарана да вярва Дилън, тормоз никога не е имало. Тъжно е, но не и изненадващо, че каналът, който излъчва тази продукция, е НВО, който има продуцентска сделка и бизнес взаимоотношения с Ронан Фароу. И докато този калпав сериал, направен само за атака, може и да привлече внимание, той няма да промени фактите.“

„Алън срещу Фароу“ наистина привлече внимание, дори преди премиерата си. Четирите епизода представят страната на Дилън Фароу по случая, както обвиненията ѝ, че Уди Алън я е подлагал на тормоз, когато тя била дете. Интервюта са проведени още с Миа Фароу, бившата партньорка на режисьора, с психолог, работил със семейството, с близки и приятели. Голяма част от критиците изтъкнаха липсата на Алън и неговите поддръжници във филма и обърнаха внимание на зрителите, че разказаната история е едностранчива.

„Алън срещу Фароу“ обръща голямо внимание на поведението на режисьора, преди Дилън да го обвини в тормоз. Свидетели твърдят, че дори на детската площадка забелязвали, че Алън като че ли е прекомерно фокусиран върху Дилън и връзката им е много силна. Ронан Фароу твърди, че прекаленото внимание започнало да плаши сестра му, която веднъж му заявила, че не иска да играе с баща си. Самата Дилън споделя, че когато била малка и оставала насаме с баща си, двамата лежали в леглото само по бельо и той я „прегръщал интимно“. Миа Фароу започнала да подозира Алън и се надявала, че няма да се прибере у дома някой ден и да завари „нещо, което не бива да се случва“.

Актрисата разказва, че била потърсена от психолог, който по телефона ѝ казал, че наблюдавал поведението на Алън към Дилън на публични места и в резултат я предупредил, че „нещо не е наред“. По нейна молба Алън се съгласил да започне да посещава терапевт.

В един от най-шокиращите моменти от документалната поредица Ронан Фароу си припомня посещението им в апартамента на Алън, когато Миа намира полароидите с неприлични снимки на Сун-и, също нейна осиновена дъщеря, които „дори „Плейбой“ няма да публикува“. Миа ѝ предлага да продължи да живее с нея, братята и сестрите си, но Сун-и предпочела да се премести при Алън. Днес тя е негова съпруга.

Сериалът успява да улови динамиката на взаимоотношенията между Алън и Миа Фароу след раздялата им, когато двамата се борят за попечителство над децата, отбелязва критиката. Режисьорът твърди, че Фароу не може да се грижи за тях, тъй като употребява силни медикаменти, замъгляващи преценката ѝ. Миа се чува с него по телефона, казва му, че това не е вярно, но той отговаря:

„Ще ги направя [обвиненията] верни“.

„Беше много страшно“, коментира Фароу.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах