Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Уфици“ отваря постоянна експозиция с православни икони

Херцозите на Тоскана са събрали богата колекция от руски икони

В залите на палацо „Пити“ ще бъдат изложени 78 икони, събрани от династията на Медичите и нейните наследници. Снимка: Gallerie degli Uffizi/Фейсбук - „Уфици“ отваря постоянна експозиция с православни икони

В залите на палацо „Пити“ ще бъдат изложени 78 икони, събрани от династията на Медичите и нейните наследници. Снимка: Gallerie degli Uffizi/Фейсбук

Постоянна експозиция „Музей на руските икони“ открива „Уфици“ във Флоренция, съобщава „Арт новости“. Във филиала на галерията в палацо „Пити“ ще бъдат изложени 78 икони, събрани от династията на Медичите и нейните наследници от дома на Лотарингите през ХVІІІ – ХІХ в. В съобщението на музея се казва, че това е най-ранната колекция на руска, белоруска и украинска иконопис извън пределите на Русия.

Експонатите са разположени на първия етаж в четири току-що ремонтирани големи зали с фрески от ХVІІ век. Етикетите към всяка икона ще бъдат на италиански, английски и „на кирилица“, се казва в съобщението. Досега в тази част на палацо Пити не са били допускани туристи.

Руските икони в „Уфици“ са от края на ХVІ до средата на ХVІІІ век. Най-старите от тях са принадлежали на херцозите Медичи. Те се споменават още в средата на ХVІІ век в описите на замъка. Най-голямата част от иконите в колекцията е постъпила по времето на Франческо ІІ Лотарингски, херцог на Тоскана от 1737 г. За известно време в края на ХVІІІ век колекцията иконопис е била представена на „Уфици“ поради възникналия тогава интерес към византийската живопис. През 1796 г. обаче иконите са свалени и изпратени във вила „Медичи“ в Кастело, където остават до началото на ХХ век.

Кураторката на отдела Даниела Паренти твърди, че връщането на иконите в палацо „Пити“ показва колко широки са били колекционерските интереси на херцозите на Тоскана.

Най-старите от изложените икони са рисувани от зографите с образци в Оръжейната палата при Московския Кремъл. Някои са създадени по оригинали от московската школа, но вероятно са дело на провинциални ателиета в Централна Русия. Има и икони от Кострома и Ярославл.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах