Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Уфици“ показва редки илюстрации на „Божествена комедия“

Отбелязват 700 години от смъртта на Данте Алигиери с виртуална изложба (линк)

Адът на Данте, илюстриран от Федерико Дзукаро. Илюстрация: Галерия „Уфици“ - „Уфици“ показва редки илюстрации на „Божествена комедия“

Адът на Данте, илюстриран от Федерико Дзукаро. Илюстрация: Галерия „Уфици“

Осемдесет и осем рядко показвани пред публика илюстрации от „Божествена комедия“ ще сложат началото на година, в която Италия планира да отбележи 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Скиците на ада, чистилището и рая са създадени от ренесансовия творец Федерико Дзукаро. Подредени във виртуална изложба на галерия „Уфици“, Флоренция, която може да се види безплатно.

Илюстрациите са показвани предимно на експерти, изучаващи живота и творчеството на Данте, и само два пъти са излагани пред публика, и то в не в цялост, отбелязва пред „Гардиън“ Ейке Шмид, директор на „Уфици“. Творбите вече са качени в сайта на галерията и в близките дни предстои да бъдат допълнени с информация на английски език, за да са по-широко достъпни. Към момента „Уфици“ не работи, спазвайки разпоредбите на италианското правителство за ограничение на Ковид-19.

Данте Алигиери, наричан „баща на италианския език“, е роден във Флоренция през 1256-а, умира през 1321-а, гробът му е в Равена. Поемата „Божествена комедия“ проследява пътуването на Данте през ада, чистилището и рая. Негов водач в отвъдното е римският поет Вергилий. Следвайки замисъла на автора, произведенията на Дзукаро са подредени в три отделни онлайн „зали“ – ад, чистилище и рай.

Федерико Дзукаро, „Чистилище“. Илюстация: Галерия „Уфици“

Скиците към произведението са рисувани в Испания между 1586 г. и 1588 г. От всички 88, 28 изобразяват ада, 49 – чистилището и 11 – рая. След смъртта на Дзукаро през 1609 г. рисунките попадат в благородническото семейство Орсини, за които художникът работи. След това отиват в колекцията на Медичите, преди да се установят в архивите на „Уфици“ през 1738 г.

Предвид крехкостта им, само част от рисунките с молив и мастило са били излагани публично. Първият е във Флоренция през 1865 г., когато Италия празнува 600 години от рождението на Данте и едновременно с това обединението на страната. Вторият е през 1993 г., когато част от произведенията са подредени в Абруцо.

„Галерия „Уфици“ е много горда да открие годишнината от смъртта на великия поет, като покаже тази изключителна колекция графики, безплатно за всички“, казва Шмид и добавя, че творбите са „ценен материал“ не само за изследователите, но и за всички, които се интересуват от личността на Данте.

Очаква се през 2021-ва да се проведат събития, свързани с годишнината, във Флоренция, Равена и още 70 италиански града.

Раят, изобразен от Федерико Дзукаро. Илюстрация: Галерия „Уфици“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg