Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Уфици“ привлече тълпи от посетители в първия си работен ден след Ковид-ограниченията

Галерията е с обновена колекция и нови зали с непоказвани досега произведения

Засега от „Уфици“ отчитат интерес предимно от италианци, но се очаква в следващите месеци да се завърнат американските и европейските туристи. Снимка: „Уфици“ - „Уфици“ привлече тълпи от посетители в първия си работен ден след Ковид-ограниченията

Засега от „Уфици“ отчитат интерес предимно от италианци, но се очаква в следващите месеци да се завърнат американските и европейските туристи. Снимка: „Уфици“

Тълпи от посетители изпълниха преустроената галерия „Уфици“ във Флоренция, отворила врати на 4 май, след два месеца с притихнали зали заради Ковид-ограниченията. В деня на откриването от институцията са отчели общо 1516 желаещи да разгледат обновената колекция, в която влизат и творби, непоказвани досега пред широката публика. Тази бройка, макар и да изглежда не особено впечатляваща в сравнение с наплива в предишни години, всъщност бележи значителен интерес към галерията, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

„Има голяма жажда за култура – коментира директорът на галерията Айке Шмид пред новинарската агенция ANSA. – Надяваме се, че възстановяването ще бъде стабилно и устойчиво, имаме оптимизъм.“

„Уфици“ е най-посещаваният музей в Италия, но и той, както всички останали културни институции в страната и по света, понесе тежки последици от Ковид-кризата. Броят на посетителите му за 2020 г. е спаднал с 1,2 млн. в сравнение с 2019 г. В малкото дни, в които галерията можеше да работи, екипът отчита между 5 хил. и 6 хил. посетители, в по-добрите дни – до 12 хил.

От италианското Министерство на културата заявиха миналия месец, че музеите, кината и театрите в т. нар. „жълти зони“ имат разрешение да заработят от 26 април. По-голямата част от Италия е оцветена в жълто, в зависимост от риска за зараза, но се планира до края на юни страната да ваксинира 55% от възрастното население, затова и надеждите са, че няма да има повече затваряния.

До края на 4 май общо 2197 посетители са успели да разгледат „Уфици“ и градините „Боболи“, съобщиха от институцията. Очаквано, местните надхвърлят броя на туристите.

„Очакваме завръщането на американците – казва Шмид. – Когато настъпи моментът, ще бъдем готови да посрещнем и европейските туристи.“

От галерията са предприели преустройство на залите, така че да се увеличи изложбената площ и в момента в сградата може да присъстват 600 души едновременно, вместо предишните 450. Посетителите могат да видят няколко нови изложбени зали на първия етаж и още на другите нива. Пространствата са посветени на италиански Ренесансови художници от различни периоди на XVI в., в една от залите са изложени автопортрети на Бенини и Шагал.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg