Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Уфици“ ремонтира легендарния Коридор Вазари

Откриването ще бъде на датата, когато мафията взривява част от „Уфици“

От 2016 г. Коридорът Вазари е затворен за посетители от съображения за сигурност. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Уфици“ ремонтира легендарния Коридор Вазари

От 2016 г. Коридорът Вазари е затворен за посетители от съображения за сигурност. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Галерия „Уфици“ във Флоренция предприема мащабен проект по реновацията на Коридора Вазари, създаден през Ренесанса. 750-метровият покрит коридор, служил като изложбено пространство, е частично разрушен през 1993 г., когато мафията вривява част от „Уфици“ и отнема живота на петима души, припомня „Арт Нюзпейпър“.

Проектът е „предупреждение срещу всякакви форми на агресия срещу човечеството и културното наследство“, обяви Айке Шмид, директор на „Уфици“. Два мемориала ще отбележат трагичното събитие.

Ремонтните дейности на стойност 10 млн. евро са започнали малко след Великден и по план трябва да завършат за 11 месеца. Официалното откриване е насрочено за пролетта на 2022 г.

Коридорът ще бъде оборудван с нови охладителни и отоплителни системи, ново осветление, аварийни изходи и ще бъде улеснен достъпът за хора с увреждания. Навремето стените му са служили за изложбена зала с картини, но след реновацията в коридора ще бъдат експонирани тридесетина антични скулптури и фрески от XVI век.

Туристите ще имат възможност да се насладят на гледките към Флоренция от маршрут, който ще минава през градините Боболи, Понте Векио и брега на река Арно.

Структурата днес може да се разгледа само отвън, през 2016 г. е затворена за посетители от съображения за безопасност.

Поръчан от Козимо I Медичи, Коридорът е построен от ренесансовия художник Джорджо Вазари през 1565 г., за да служи като връзка между Палацо Пити, резиденцията на Козимо, и Палацо Векио, палатът на управниците. От 1973 г. „Уфици“ отговаря за него и излага на стените му произведения на Рембранд и Джорджо де Кирико.

Официалното откриване ще бъде на 27 май 2022-а. На тази дата е била атаката на мафията през 1993 г., когато автомобил, пълен с експлозиви, се взривява до „Уфици“. Сред петте жертви са бебе и 9-годишно дете. При експлозията една четвърт от картините в Коридора Вазари са частично изгорени, най-тежка е ситуацията на „Adoration of the Shepherds“ на Герит ван Хонтхорст.

„Има силна връзка между насилието над хора и насилието над културни обекти – казва Шмид през „Арт Нюзпейпър“. – „Уфици“ е взривена, защото се смята за храм на италианското културно наследство и символ на италианската нация.

Двата мемориала в Коридора ще бъдат поставени до улицата, където избухва автомобилът, и над Понте Векио. Първият ще показва детайлни изображения, документиращи изгарянията по картините след експлозията, вторият – снимки на Флоренция след оттеглянето на нацистите през 1944 г., взривили редица мостове след себе си. Този мемориал ще бъде от голямо значение, особено като се има предвид важността на „Уфици“ за фашисткия режим в Италия, отбелязва директорът. През 1938 г. Бенито Мусолини придружава Адолф Хитлер по Коридора Вазари, преди двамата да започнат официалната си визита в „Уфици“. Италианският диктатор нарежда прозорците на структурата да бъдат сменени с по-големи, за да впечатли германския си колега с гледката към Арно.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС