Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Уфици“ съди Готие заради Венера на Ботичели

Картината неправомерно е била използвана върху дрехи и аксесоари на бранда, казват от музея

Част от колекцията все още може да се разгледа онлайн. Снимка: Инстаграм - „Уфици“ съди Готие заради Венера на Ботичели

Част от колекцията все още може да се разгледа онлайн. Снимка: Инстаграм

„Уфици“ внесе жалба срещу модния бранд на Жан-Пол Готие заради неправомерно използване на „Раждането на Венера“ на Ботичели в колекция на дизайнера, съобщава италианската агенция АНСА. Репродукция на една от най-известните картини в колекцията на музея се появи на дрехи, шалове и други артикули през пролетта на 2022 г., но от институцията, която държи правата върху произведението, твърдят, че не са давали разрешение за репродукция с цел търговска печалба.

От „Уфици“ са се свързали с модната къща с искане проблемните стоки да бъдат изтеглени, докато не се договори търговско споразумение между двете страни, се казва в изявлението на музея до медиите. Модната къща подлежи на наказание по Кодекса за културното наследство, се обяснява в официалното съобщение на музея, според който използването на изображения на публична собственост задължително подлежи на специално разрешение и заплащане на съответната такса.

Понастоящем колекцията все още може да се разгледа в социалните мрежи на бранда.

„Писмото, изпратено през април до „Жан-Пол Готие“, бе игнорирано – съобщават от музея. – Вследствие на това предприехме правни действия за отстраняването на нелегално предлаганото облекло.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @jeanpaulgaultier

Ищците ще търсят и обезщетение. От флорентинския музей споделят доказателствата за посегателството върху интелектуалната им собственост – екранни снимки на предлаганите дрехи от страницата на модната къща и от социалните им мрежи. Сред тях е и шал, озаглавен „Раждането на Венера“, върху който е щампована репродукция на картината. Аксесоарът се предлага на стойност 150 евро.

Шалът „Раждането на Венера“. Артикулът вече не може да се открие в сайта на модната къща. Снимка: Уфици

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС