Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Уфици“ се готви да отвори, ще приема 50% по-малко посетители

Музеите и галериите в Западна Европа започват да посрещат публика, откривания на изложби няма да има

Леонардо да Винчи, „Благовещение“, 1472 г. - една от най-популярните картини в колекцията на галерия „Уфици“. Репродукция: „Уфици“ - „Уфици“ се готви да отвори, ще приема 50% по-малко посетители

Леонардо да Винчи, „Благовещение“, 1472 г. - една от най-популярните картини в колекцията на галерия „Уфици“. Репродукция: „Уфици“

Най-засегнатите от коронавируса европейски държави започнаха да отчитат първите спадове в ръста на заболеваемостта от COVID-19 и повечето от тях вече планират как да върнат гражданите си към „новото нормално“. Италия ще отвори вратите на музеите си на 18 май, Белгия – ден по-късно, но при нови строги мерки за посещение.

Вижте още: БЕЛГИЯ ОТВАРЯ МУЗЕИТЕ СИ С НОВ МОДЕЛ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ 

Галерия „Уфици“ във Флоренция готви нови правила за ценителите на изкуството. Културната институция е затворена от 8 март, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Вместо обичайния си капацитет от 900 посетители, музеят вече ще допуска не повече от 450 души едновременно на площта си, споделя в интервю пред списание „Аполо“ Ейке Шмид, директор на музея.

Детайлите зависят от допълнителните мерки на правителството, които очакваме в следващите дни и седмици“, изтъква той.

Заради внезапното затваряне „Уфици“ е изгубил близо 10 млн. евро дотук. Заради това се налага да отложат ремонтите, планирани за 2021 г.

В опит да ангажира по-младите посетители, когато галерията отвори отново, експертите във връзките с обществеността са създали профил на музея в приложението Тик Ток.

Сутринта на 8 март неколцина посетители на „Уфици“ във Флоренция останаха изненадани от затворените врати на музея. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Музеите в други части на Европа

Швейцария позволи на своите културни институции да заработят отново на 11 май. Предвид дългия период, в който остана затворена за любителите, галерия „Кунстхаус“ в Цюрих прави промени в програмата си – изложбите „Отилия Джакомети. Портрет“ и „Поезията на линиите – майстори на италианската скица“ ще останат в залите до 19 юли, а „Пушек и огледала – The Roaring Twenties“ ще може да се разгледа между 3 юли и 11 октомври.

Парижките галерии и музеи също имат разрешение да приемат посетители от средата на май. Галерия „Перотен“ започна инициатива, която дава възможност на 26 френски галерии да изложат произведенията си в залите ѝ.

Въпреки че може би няма да поправи по-големият проблем в нашата индустрия, тази инициатива ще подчертае важността на това, което постигаме всеки ден. Онлайн залите никога няма да заменят изложбите на живо“, казват от галерията в изявление.

Част от новите мерки за безопасност са отворените врати, за да не се докосват дръжките, покриването на всички повърхности с плексиглас, задължителното носене на маски. Отпадат официалните събития по откриването на изложби.

Не е отменено, а само отложено събитието „Уикенд на парижките галерии“, което обединява в една наситена програма над 50 културни институции. То ще се проведе от 2 до 5 юли.

В Германия берлинската галерия за съвременно изкуство „Шпрют Магерс“ е отворена от 1 май. Посетителите обаче може да влязат в нея само след предварителна резервация онлайн. Маските са задължителни, а посещението не бива да трае повече от 30 минути, става ясно от изявление.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg