VivaPay

„Уфици“ се готви да отвори, ще приема 50% по-малко посетители

Музеите и галериите в Западна Европа започват да посрещат публика, откривания на изложби няма да има

Леонардо да Винчи, „Благовещение“, 1472 г. - една от най-популярните картини в колекцията на галерия „Уфици“. Репродукция: „Уфици“ - „Уфици“ се готви да отвори, ще приема 50% по-малко посетители

Леонардо да Винчи, „Благовещение“, 1472 г. - една от най-популярните картини в колекцията на галерия „Уфици“. Репродукция: „Уфици“

Най-засегнатите от коронавируса европейски държави започнаха да отчитат първите спадове в ръста на заболеваемостта от COVID-19 и повечето от тях вече планират как да върнат гражданите си към „новото нормално“. Италия ще отвори вратите на музеите си на 18 май, Белгия – ден по-късно, но при нови строги мерки за посещение.

Вижте още: БЕЛГИЯ ОТВАРЯ МУЗЕИТЕ СИ С НОВ МОДЕЛ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ 

Галерия „Уфици“ във Флоренция готви нови правила за ценителите на изкуството. Културната институция е затворена от 8 март, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Вместо обичайния си капацитет от 900 посетители, музеят вече ще допуска не повече от 450 души едновременно на площта си, споделя в интервю пред списание „Аполо“ Ейке Шмид, директор на музея.

Детайлите зависят от допълнителните мерки на правителството, които очакваме в следващите дни и седмици“, изтъква той.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Заради внезапното затваряне „Уфици“ е изгубил близо 10 млн. евро дотук. Заради това се налага да отложат ремонтите, планирани за 2021 г.

В опит да ангажира по-младите посетители, когато галерията отвори отново, експертите във връзките с обществеността са създали профил на музея в приложението Тик Ток.

Сутринта на 8 март неколцина посетители на „Уфици“ във Флоренция останаха изненадани от затворените врати на музея. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Музеите в други части на Европа

Швейцария позволи на своите културни институции да заработят отново на 11 май. Предвид дългия период, в който остана затворена за любителите, галерия „Кунстхаус“ в Цюрих прави промени в програмата си – изложбите „Отилия Джакомети. Портрет“ и „Поезията на линиите – майстори на италианската скица“ ще останат в залите до 19 юли, а „Пушек и огледала – The Roaring Twenties“ ще може да се разгледа между 3 юли и 11 октомври.

Парижките галерии и музеи също имат разрешение да приемат посетители от средата на май. Галерия „Перотен“ започна инициатива, която дава възможност на 26 френски галерии да изложат произведенията си в залите ѝ.

Въпреки че може би няма да поправи по-големият проблем в нашата индустрия, тази инициатива ще подчертае важността на това, което постигаме всеки ден. Онлайн залите никога няма да заменят изложбите на живо“, казват от галерията в изявление.

Част от новите мерки за безопасност са отворените врати, за да не се докосват дръжките, покриването на всички повърхности с плексиглас, задължителното носене на маски. Отпадат официалните събития по откриването на изложби.

Не е отменено, а само отложено събитието „Уикенд на парижките галерии“, което обединява в една наситена програма над 50 културни институции. То ще се проведе от 2 до 5 юли.

В Германия берлинската галерия за съвременно изкуство „Шпрют Магерс“ е отворена от 1 май. Посетителите обаче може да влязат в нея само след предварителна резервация онлайн. Маските са задължителни, а посещението не бива да трае повече от 30 минути, става ясно от изявление.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg