Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уфици ще съди „Порнхъб“ за използване на интелектуална собственост

Бившата порнозвезда Чичолина се появява като Венера на Ботичели в тийзър на нов проект

Сандро Ботичели, „Раждането на Венера“, 	1482-1486 г. Репродукция: Уикипедия - Уфици ще съди „Порнхъб“ за използване на интелектуална собственост

Сандро Ботичели, „Раждането на Венера“, 1482-1486 г. Репродукция: Уикипедия

Флорентинската галерия Уфици вероятно ще заведе дело срещу сайта „Порнхъб“, съобщават световните агенции. От галерията вече са изпратили писмено предупреждение до сайта със съдържание за възрастни за неправомерно използване на интелектуална собственост на музея. Причината е създаването на нов интерактивен проект за еротично изкуство в най-големите световни музеи.

Водеща в презентационното видео на проекта е бившата порнозвезда Илона Сталер, известна като Чичолина. Тя се появява като богинята от платното на Ботичели „Раждането на Венера“, което се съхранява в Уфици.

„Не искаме да служим като реклама на „Pornhub“, заявяват от пресслужбата на галерията.

Писмото с официално предупреждение е изпратено до компанията MindGeek и в него става дума за „неразрешено използване на изображения и мултимедийно съдържание от музея“.

„Те не са ни питали. Това е нарушение на закона за културното наследство, който предвижда всяко използване на музейното богатство за търговски цели да бъде официално одобрено, да се съгласуват условията и да бъде заплатено“, казват от галерията.

От видеото с Чичолина-Венера обаче става ясно, че ще бъдат използвани еротични експонати не само от Уфици, но и от Прадо, Лувъра, Националната галерия на Франция и Музея д’Орсе.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg