Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ухото, дръпнато силно, разтегля лицето в усмивка

За първи път цялостно представяне на Стефан Десподов в изложба, наредена в Двореца

Фрагмент от плаката на „Сън в лятна нощ“, постановка на Александър Морфов в Народния театър - Ухото, дръпнато силно, разтегля лицето в усмивка

Фрагмент от плаката на „Сън в лятна нощ“, постановка на Александър Морфов в Народния театър

Най-мащабната изложба с творби на Стефан Десподов (1950-2015) отвори врати в Националната художествена галерия, филиал Двореца. Всички зали на първия етаж на сградата са заети от плакатите, сатиричните рисунки, шаржовете, както и други трудно определими жанрово произведения в лесно разпознаваемия експресивен стил на художника и неподражаемата му авторска техника.

В картините и плакатите на Стефан Десподов гълъб се превръща в обвинително сочеща ръка, величествената глава на американския орел е прикачена към вкусното тяло на поднасяната за Деня на благодарността американска пуйка, стрелата, забита в гърдите на владетеля, разцъфва, сърца се трансформират в ръчни гранати, следи от целувки – в рани…  това са само няколко примера за ролята на иронията, парадокса, фантазията в работата на Десподов.

Цялото творчество на художника е пропито от финото му чувство за хумор и жонглирането с образи, които под формата на абсурд показват същостното в един театрален спектакъл или житейска ситуация. Като например ухото, дръпнато толкова силно, че разтегля цялото лица в нещо като усмивка. Или сълзите, пълзящи като две змийчета по тъжна буза, и клоунът, балансиращ върху опъната тел, чието осигурително въже е вързано през врата му…

„Изложбата включва основно творби от колекцията на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ от Кюстендил, но също и от Националната галерия, Софийска градска галерия, галерия „Възраждане“ в Пловдив, частни колекции и собственост на приятели на художника. Така че за първи път имаме цялостно представяне на този автор – разказва кураторката Диана Драганова-Щир. – В изложбата е представена и част от голямото дарение от 76 плаката от Народния театър, което ни направи съпругата на Стефан Десподов“.

Стефан Десподов е сред най-талантливите представители на своето поколение художници. Роден е в Кюстендил. През 1974 г. завършва специалност „Приложна графика“ в Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Изявите му в областта на плаката, сатиричната рисунка и илюстрацията датират още от студентските години.

Животът на Стефан Десподов в снимки и шаржове

От 1989 г. работи за независимите издания за литература и публицистика „Глас“, алманах „Мост“, „Литературен вестник“ и др. Участва в над 200 изложби в България и чужбина, получава повече от 80 международни и национални награди, издава пет авторски албума. Дълги години прави плакатите на Народния театър. Работил е и със Сатирата, „Сълза и смях“ и други театри в страната.

Плакат за 90-ия сезон на Народния театър

Портрети на Скот Фицджералд, Умберто Еко, Иван Методиев и Ярослав Хашек (от ляво надясно), излезли в албум в чужбина

Независими литературни издания от края на 80-те, илюстрирани от Стефан Десподов

Изложбата може да бъде разгледана до 10 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90