Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Уикенд с котки, греяно вино на открито и новия филм на Алмодовар

Какво да правим в събота и неделя? Най-интересните събития в София на 23 и 24 ноември 2019 г.

Градската градина в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Уикенд с котки, греяно вино на открито и новия филм на Алмодовар

Градската градина в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Няма нещо по-хубаво за културата от лошото време – хладните температури в края на ноември са благодат за кратки разходки за охлаждане на страстите след кино, концерт или спектакъл, преди да седнем и да ги обсъдим разпалено на вечеря. Посред „Киномания“ сме, а и сезонът на театрите е в разгара си.

Коледните павилиончета, или както е озаглавен: Немски коледен базар на открито, вече са открити. Както и преди, разположени са в Градската градина, зад площадката на бившия мавзолей. Греяно вино, картофи и вурстове, ръчно творчество с благотворителни каузи, нестандартни шоколадови изделия са на разположение всеки ден от 11 до 22 ч.

Межднародна изложба на котки предстои в музея „Земята и хората“ в двата дни на уикенда от 10 до 17 ч. Ще бъдат събрани различни по порода и възраст космати любимци, които ще претендират за титлата „Най-красива котка“.

Може да участвате и в две дарителски акции – в павилиона на „читАлнЯта“ пред Народния театър до края на годината доброволци събират томове нова детска литература, съвременни български и световни издания. Целта е да се достигне бройката от 2020 нови книги, които после да бъдат дарени на библиотеки, читалища и училищни фондове из страната.

Америка за България

Вижте още: ОТ ЧИТАЛНЯТА ЗА ЧИТАЛИЩАТА: 2020 НОВИ КНИГИ ДО НАЧАЛОТО НА 2020-А

Междувременно в приюта за кучета в Горни Богров търсят одеяла, къщички за кучета, легълца, покривала и всичко останало, което би стоплило животинките там или би могло да се използва за постилане в къщичките. Даренията може да изпращате по куриер за сметка на подателя, да се свържете през страницата на приюта с доброволец или да отидете на място всеки ден от 9 до 15 ч.

Ето още събития от културния афиш на столицата за 23 и 34 ноември.

23 ноември, събота

ПредКоледен базар на изкуствата – 11 ч., Парк хотел „Москва“

***

„Когато великани ходеха по земята“, премиера на книгата на Мартин Косев – 18 ч., кино „Култура“

***

„Болка и величие“, филм на Педро Алмодовар, част от програмата на „Киномания“ – 19 ч., зала 1

С участието на Антонио Бандерас и Пенелопе Крус.

***

Концерт на Светлин Русев и Евгени Божанов – 19,30 ч., зала „България“

Ще прозвучат „Соната за пиано и цигулка KV 454“ на Моцарт, „Соната за пиано и цигулка Oп. 12 №3“ на Бетовен и „Соната за цигулка и пиано Оп. 1“ на Панчо Владигеров.

***

„Питат ли ме де й зората“, постановка на Борис Радев – 19 ч., Народен театър

С участието на Георги Мамалев, Стоян Алексиев, Параскева Джукелова…

***

 „Паяк в мрежата“, филм на Еран Риклис, част от програмата на „Киномания“ – 20,30 ч., кино „Люмиер Лидл“

С участието на Моника Белучи и Бен Кингсли.

24 ноември, неделя

Фермерски пазар, сезон „Есен“ – 11 ч., в началото на ул. „Оборище“

***

„Приказка за виолончело“, концерт на „Фортисимо Фамилия“ – 11 ч., Камерна зала „България“

***

„Приятелят на Дядо Коледа“, премиера на книгата на Мария Пеева – 11,30 ч., Литературен клуб „Перото“

***

„Андрей Тарковски. Киното като молитва“, документален филм на Андрей А. Тарковски, част от програмата на „Киномания“ – 16,15 ч., кино „Люмиер Лидл“

***

„Прилепът“, оперета от Йохан Щраус-син – 17 ч., Музикален театър

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3