Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Уикипедия” с маркировка „закононарушител” в руските търсачки

„Роскомнадзор” иска да бъдат премахнати статии за войната в Украйна

От началото на войната досега на „Уикипедия” са наложени глоби от руски съдилища в размер на около 5 млн. рубли (малко под 100 хил. евро). Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Уикипедия” с маркировка „закононарушител” в руските търсачки

От началото на войната досега на „Уикипедия” са наложени глоби от руски съдилища в размер на около 5 млн. рубли (малко под 100 хил. евро). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската „Уикипедия” трябва да бъде отбелязвана в руските търсачки като „нарушител на руското законодателство”. Това се казва в документ, публикуван на сайта на „Роскомнадзор”, официалната цензурираща институция в Руската федерация.

„Във връзка с неизпълнение от страна на американската нетърговска организация Wikimedia Foundation Inc. на задължения по отстраняване на противозаконна информация, Роскомнадзор прие решение да приеме принудителни мерки под формата на информиране от страна на търсачките за нарушаване на руското законодателство от чуждестранно лице. Мерките ще действат до пълно отстраняване на нарушенията от страна на чуждестранното лице”, пише в документа.

Там  се казва още, че собственикът на „Уикипедия” – Wikimedia Foundation Inc. – нееднократно е бил глобяван по административен път за отказ да отстрани „противозаконна информация”, най-вече свързана със статии за войната в Украйна.

„Роскомнадзор” е предявявал неколкократно претенции към „Уикипедия” да отстрани статии, включително и в англоезичната си версия – „2022 Russian invasion of Ukraine и „Rashism. От началото на войната досега на „Уикипедия” са наложени глоби от руски съдилища в размер на около 5 млн. рубли (малко под 100 хил. евро).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС