Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Указания за медиите: Путин е като Александър Невски и по-добър от Сталин

Опорни точки за обяснение на войната, спуснати от администрацията на руския президент

Вляво: Aлександър Невски (мозайка в църквата „Спас на Крови“в Санкт Петербург); горе вдясно: президентът Владимир Путин; долу вдясно: диктаторът Йосиф Сталин. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Указания за медиите: Путин е като Александър Невски и по-добър от Сталин

Вляво: Aлександър Невски (мозайка в църквата „Спас на Крови“в Санкт Петербург); горе вдясно: президентът Владимир Путин; долу вдясно: диктаторът Йосиф Сталин. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Методични указания за отразяването на военната ситуация в медиите е подготвил Кремъл. В тях се препоръчва на държавните и частните медии, свързани с властта, да правят паралели между войната в Украйна, покръстването на Русия, битката при Нева и да сравняват Путин с Александър Невски, пише сайтът „Медуза“, който разполага с пълния текст на указанията. Документите са подписани от администрацията на президента.

Нахлуването в Украйна в текстовете се обяснява с действията на „колективния Запад, който вече почти хиляда години напада Русия, за да я разкъса и завладее ресурсите на страната, както и за да унищожи православната вяра“.

В преамбюла на единия документ, получен от пропагандните медии през втората половина на юли, пише:

„Покръстването е станало основа на укрепването и единството на руската държава за стотици години напред. Православната вяра учи на състрадание, любов към ближния и търпимост към другите. Тези ценности са залегнали в основата на руската цивилизация и са позволили на Русия да обедини стотици народи. Днес представителите на всички народи в Русия отново са се сплотили за противопоставяне на безбожниците, за защита на традиционните ценности и за правото на своите деца да живеят в съответствие с тях“.

Ключовата дума, повтаряща се в документа и описваща „традиционните ценности“, е „търпимост“. По-нататък се правят аналогии – както при покръстването на Русия, така войната в Украйна днес „поставя основите на държавата и развитието на Русия за векове напред“. Анонимните автори на указанията уверяват, че това става благодарение на „сплотеността на обществото около армията“ и заради „стратегическия курс на президента“.

„Русия отново стана способна да изпълни своята мисия – да защитава угнетените“, цитират от „Медуза“ пропагандната теза.

Кремъл предлага за всичко да бъде обвиняван „колективният Запад, който е уверен в собствената си изключителност“. Според авторите трябва да се подчертава, че на Запад смятат православните за „непълноценни хора“.

Причините за войната според указанията трябва да се представят така: конфликтът в Украйна е провокиран от западните страни, които са давали въоръжение на Украйна. Тя е трябвало да стане плацдарм за нападение над Русия, за да се изпълни стратегическата цел на Запада, заложена преди няколко века, и да се удържи, отслаби, разчлени и напълно унищожи Русия.

Една от целите на Путиновата „специална операция“ била „борба с безбожниците“, характеризирани в документа като „насилници, разбойници и убийци, които не вярват в нищо и смятат, че това ги освобождава от каквито и да е морални задължения пред другите хора“. Такива безбожници били и украинските военни, за които медиите трябва да пишат, че „принасят жертви и извършват ритуални убийства, използват жени и деца като жив щит“.

Опорните точки, предложени от администрацията на Путин, звучат така:

„За укронацистите не съществува морал, те не разсъждават в такива категории и са истински безбожници. Те не се страхуват, че ще бъдат наказани от Бог за своите злодеяния. Много от укронацистите са открити сатанисти и последователи на човеконенавистни култове“.

Такива материали вече са се появявали в руски медии. Например РИА „Новости“ в началото на юни публикува материал със заглавие „Муцуната на козела. Сатанизмът и окултизмът станаха идеология на украинските национални батальони“.

Важно за Кремъл е да се правят аналогии между войната в Украйна и битката при Нева от 1240 г., когато шведите са победени от княз Александър, получил по-късно прозвището Невски. Именно там авторите на държавните опорни точки намират корена на „омразата на колективния Запад към Русия“ и виждат това като първи опит на същия този Запад да я раздроби. Според версията на президентската администрация, „колективен Запад“ в различни периоди от време са били: Тевтонският орден, Швеция, Жеч Посполита, империята на Наполеон, Третият Райх и НАТО. Според тезисите, тактиката на всички „врагове на Русия“ през вековете била една и съща – да настроят срещу нея „народите, живеещи близо до границите ѝ“. Така се стига до аналогията с „колективния Запад“ днес, който е „наблъскал Украйна с оръжия и е разгърнал там мрежа от биолаборатории“.

Според документа обаче, всички атаки на „колективния Запад“ завършват еднакво – „обществото се обединява около националния лидер и, демонстрирайки мъжество и героизъм на бойното поле, дава отпор на агресорите“.

В документа от Кремъл се отбелязва, че днес, както и преди, Западът иска да унищожи Русия заради нужните му ресурси. Но самите ресурси се променили, отбелязват авторите. Ако преди като ресурс е било разглеждано „населението на Русия“, сега това са „полезните изкопаеми“. Този тезис трябва да се описва в медиите така:

Обществото на Запад е потребителско и има нужда от много ресурси. Собствените ресурси на Запада са свършили преди няколко века, което е довело до колониализма и неоколониализма. Западът казва, че Русия има твърде голямо количество ресурси за една страна и затова Русия трябва да бъде разделена на много държави.

По-нататък указанията продължават с вече многократно повтаряната теза, че нападението над Украйна е било превантивно.

„Ръководството на Русия и лично Владимир Путин не допуснаха нападение над Русия. Беше прието решение за СВО (специална военна операция), което позволи да бъде избегнато повторението на 22 юни 1941 г. с нахлуването на нацистките войски на територията на Русия“.

Така Путин е представен като по-добър стратег и пълководец от Сталин.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС