VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Украински писател изгонен от Беларус

Сергей Жадан, водещ поет на страната си, е бил депортиран след Панаир на книгата в Минск

Лауреатът на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич нарече ситуацията със Сергей Жадан свидетелство, че беларуските власти са въвлечени в чужди игри. - Украински писател изгонен от Беларус

Лауреатът на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич нарече ситуацията със Сергей Жадан свидетелство, че беларуските власти са въвлечени в чужди игри.

Сергей Жадан, един от най-известните и превеждани съвременни украински писатели, е бил депортиран от Беларус миналата нощ, предава Би Би Си.  Той е бил в Минск за 24-я Международен панаир на книгата и поетическия фестивал в памет на беларуския литератор Михас Стрелцов „Стихи на асфальте“, събрал в столицата на страната поети, преводачи и музиканти от Беларус, Украйна, Русия, Литва, Чехия и Швеция. След поетическите срещи в петък украинският писател е бил задържан в хотела му през нощта на 11 февруари.

Около два и часа през нощта в хотелската ми стая влезе милиционерски патрул – сериозни и съсредоточени хора. Без да обясняват нищо, ме откараха в Ленинското районно отделение на МВР,  отново започнаха проверяват  документите ми. Накрая оказа се, че още през 2015-а ми е забранено да влизам в Русия с формулировка „за участие в терористична дейност“. А доколкото Беларус се намира в една визова зона с Русия, то забраната автоматично важи и за Беларус и Казахстан. И ако невъзможността да посещавам Казахстан някак си ще я преживея, то за Беларус ми е обидно“, разказа Жадан.

Както подчерта литераторът, наложило му се да нощува в килия, а на сутринта – да пише обяснения, след което му поставили печат за забрана да посещава Беларус за неопределено време. Обяснили му, че няма за може да влиза в страната, докато руските спецслужби не извадят името му от забранителния списък.

През октомври 2015 г. беларуският парламент ратифицира договор с Русия за взаимно признаване и изпълнение на решенията за отказ на влизане на територията на всяка от страните.

Лауреатът на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич нарече ситуацията със Сергей Жадан свидетелство, че беларуските власти са въвлечени в чужди игри.

Сергей Жадан, най-добрият украински поет, лауреат на много международни награди е депортиран сред блогъра Лапшин, наскоро върнат в Азербайджан. Жалко е, че нашето правителство е загубил достойнство, че Беларус престава да бъде независима държава и играе в услуга на някой друг“, каза Светлана Алексиевич.

Сергей Жадан е автор на „Ворошиловград“, книга на десетилетието в Украйна, награда присъждана от украинската секции на Би Би Си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg