Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Украинският език ще бъде един от езиците на Европейския съюз

Европейската федерация на националните езикови институции даде на Украйна статут на асоцииран член на извънредно заседание

Борбата за езика е и борба за самоидентичност на украинската нация, смята комисарят по защита на държавния език на Украйна Тарас Кремин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Украинският език ще бъде един от езиците на Европейския съюз

Борбата за езика е и борба за самоидентичност на украинската нация, смята комисарят по защита на държавния език на Украйна Тарас Кремин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският език получи статут на бъдещ език на ЕС. Това съобщи пред украински медии комисарят по защита на държавния език на Украйна Тарас Кремин, който участва онлайн в извънредното заседание на Общото събрание на Европейската федерация на националните езикови институции (ЕФНИЛ). На заседанието Украйна получи статут на асоцииран член на ЕФНИЛ, което означава, че сега държавата ще може да формулира стратегия за законодателна защита на украинския език като бъдещ език на ЕС.

Според Тарас Кремин борбата за езика е и борба за самоидентичност на украинската нация.

„Следователно съзнателният преход на нашите съграждани към украински език, ефективната защита на информационното поле, цялостно развитие на езика е защита на националните интереси, противодействие на страната агресор и борба за нашата независимост“, каза Тарас Кремин пред общото събрание.

В дебатите по време на извънредната сесия на ЕФНИЛ взеха участие ръководители на националните езикови институции на Латвия, Литва, Швеция, Словения, Унгария, Исландия, Германия, Великобритания, Финландия, Белгия, Норвегия, Италия, Франция, Гърция, Румъния, Дания, Чехия, Люксембург и Холандия.

Комисарят по защита на държавния език на Украйна уведоми членовете, че руските окупатори провеждат и „лингвицид”.

„В новоокупираните от руските войски Донецка и Луганска области продължава политиката на деукраинизация. След като възстановиха образователния процес в училищата, окупаторите подчертаха, че няма да се изучават предмети като „Украински език“, „Украинска литература“ и „История на Украйна”, заяви Кремин.

ЕФНИЛ обединява националните езикови институции на държавите-членки на ЕС и на асоциирани членове, които не са част от съюза. Сред основните задачи на федерацията са наблюдение върху прилагането на езиковото законодателство, защита на държавните езици, събиране на материали за езиковата политика на ЕС, насърчаване изучаването на официални европейски езици за езиков обмен в ЕС.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах