Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зрители разкриха: и Кристиан Костов е пял в окупирания Крим (видео)

От БНТ признават. Ще последва ли нашият участник в „Евровизия 2017“ съдбата на рускинята?

Тази вечер Кристиан Костов трябва да излезе на сцената на „Евровизия 2017“ и да изпее Beautiful Mess. - Зрители разкриха: и Кристиан Костов е пял в окупирания Крим (видео)

Тази вечер Кристиан Костов трябва да излезе на сцената на „Евровизия 2017“ и да изпее Beautiful Mess.

Не само рускинята Юлия Самойлова е посещавала Крим, заради което не бе допусната в Украйна и не можа да участва в конкурса „Евровизия 2017“. Оказва се, че българският представител Кристиан Костов също е бил в Крим – без разрешение на украинските власти – след анексирането му от Русия. Тази подробност бе разкрита от блогъра Анатолий Шарий. От БНТ потвърдиха този факт.

Кристиан Костов е посещавал Крим през лятото на 2014 г., в концерт в лагера „Артек“. Тийнейджърът, който има и българско, и руско гражданство, е участвал в руски музикален конкурс. Това стана ясно тъкмо в деня, в който трябва да излезе на сцената на „Евровизия“ и да изпее Beautiful Mess.

„Българският представител може да повтори съдбата на Самойлова“, пише вестник „Украинска правда“.

Украинските власти отказаха да пуснат Юлия Самойлова на територията на Украйна, защото е пяла на полуостров Крим, смятан от Украйна за незаконно окупиран от Русия.

Българският участник обаче вече е в Киев и е смятан за един от четиримата основни фаворити. Дали тази вечер ще излезе на сцената на „Евровизия“?

В съобщение до медиите от българската делегация в Украйна уточняват:

„На 1 юни 2014 година Кристиан Костов е посетил Крим само за няколко часа като част от групата на деца-таланти в музикалния формат „The Voice Kids“ на руската обществена телевизия. Концертът, организиран от „The Voice Kids“, е посветен на Международния ден на детето. Кристиан Костов е изпълнил две песни – едната на английски език, другата – украинска песен на известния изпълнител Рожден Ануси.

По това време Кристиан Костов е на 14 години и не е бил придружен от своите родители. От тях не е било поискано съгласие за участието му в концерта.“

По повод казуса прессекретарят на Службата за безопасност на Украйна Елена Гитлянска заявява, че решението за забрана за влизане в страната се взима не само от тях, но засега при тях информация относно Кристиан Костов няма, съобщава „24.ua“.

„Обърнете внимание кога бе приет правилникът за пресичането на границата. Кристиан Костов е бил в Крим още преди да бъдат установени правилата, които забраняват това“, цитират СБУ „Обозревател“.

Забраната за посещение на окупирания Крим без разрешение на украинските власти е приета през 2015 г. Затова няма никакви законни основания участието на нашия представител да бъде поставено под въпрос.

След тази новина, изглежда гласуването за Кристиан Костов ще бъде силно политизирано. Подкрепящите Русия, които никак не са малко по света, и главно бившите съветски републики вероятно ще намерят още едно основание (освен произхода му) да дадат гласа си за Костов – особено при липсата на руски участник на „Евровизия 2017“. Жалко, защото момчето е талантливо, а както и да се класира, аргументите за успеха му ще бъдат отново политически.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg