Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Украйна е духовната културна майка на Русия, както България на Македония

Трети март не трябва да бъде националният ни празник, нека осъзнаем вече, че Освобождението на България не е дар от Русия, казва проф. Кирил Топалов

„Да направим Трети март национален празник е най-висшата форма на самоунижение“, смята проф. Кирил Топалов. Снимка: „Площад Славейков“ - Украйна е духовната културна майка на Русия, както България на Македония

„Да направим Трети март национален празник е най-висшата форма на самоунижение“, смята проф. Кирил Топалов. Снимка: „Площад Славейков“

Украйна е люлката на днешна Русия. През Х век България е дала азбука, християнство и цивилизационна посока на Киевска Рус, каза в разговор за „Площад Славейков“ проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската историческа комисия.

„Ако трябва да сравним отношенията между Русия и Украйна с отношенията между Македония и България, трябва да си дадем сметка, че Украйна е духовната културна майка на Русия, точно както България е духовната културна майка на Македония. Все пак разлики има, и те са формирани исторически. Македония се откъсва доста по-късно, докато Московското княжество се формира отдавна като силна съседна на Украйна държавност и там конфликтът е многовековен“, подчерта проф. Топалов.

Той напомни освен това, че украинският и руският са различни езици и затова двете държави имат самочувствието на отделни нации и култури. Македонският все още е диалект на българския, допълни той.

Според проф. Топалов руската инвазия в Украйна ще се отрази косвено на преговорите, доколкото официалната македонска позиция в момента се диктува от Сърбия, а Сърбия слуша Русия. Вижда се обаче, че Северна Македония изразява желание и помага на Украйна, и ние трябва да приветстваме това отношение, макар че не то е основното, според което ще се прецени дали България трябва да вдигне ветото. Направеното от Северна Македония показва проевропейско мислене, но няма как само този жест да преобърне нещата, смята проф. Топалов.

„Трябва да осъзнаем вече, че Освобождението на България не е дар от Русия, ние сме си го извоювали с предшестващи и последващи действия – допълни той. – Вдигали сме въстания като Белоградчишкото и Априлското, извоювали сме Съединението и Независимостта си.“

Затова според проф. Топалов 3 март не трябва да бъде националният ни празник.

„Да вземем за пример гърците и сърбите. Те получават свободата си в резултат на Одринския мирен договор от 14 септември 1829 година, който поставя край на Руско-турската война от 1828 – 1829 година. Но това не е датата на техните национални празници. Гърция празнува на 25 март – датата, на която избухва тяхната революция през 1821 г., продължила с различен интензитет 8 години до освобождението им“, обяснява проф. Кирил Топалов.

Той не твърди, че не трябва да сме признателни за политическия акт на освобождаването ни, но не бива да забравяме, че това е била битка между две империи – Османската и Руската, а нито една империя не тръгва с цел да освобождава.

„Това би било нонсенс, така тя би се самоликвидирала, империите винаги тръгват да завладяват“, отбелязва проф. Топалов.

Според него благодарността трябва да е към жертвите, които са били от много националности в руската империя – украинци, финландци, румънци, които са били като воините в сегашната война – дори не са знаели къде отиват и с каква цел го правят.

„Но да направим тази дата национален празник е най-висшата форма на самоунижение“, категоричен е професорът.

Според него има няколко варианта за нова дата на националния ни празник. Един от тях е 20 април, началото на Априлското въстание. Шести септември, денят на Съединението, също е изключителна дата в българската история.

„Без Съединението сега щеше да съществува една Румелия с румелийски език, също като Македония с македонския – подчерта проф. Топалов. – А ако Георги Димитров беше успял да прокара политиката на Сталин, можеше да съществува и отделна Добруджа с добруджански език.“

22 септември, датата на националната Независимост, също е подходяща, смята професорът. Дотогава сме княжество, което плаща данъци на чужда империя, Османската.

24 май е друга възможна дата за национален празник.

„Оставихме македонците да го направят свой национален празник, но не пречи и ние да го приемем“, допълни проф. Топалов, като изрази съмнение, че причината досега да не е променена датата Трети март е, защото „всички тези неща за нас май се решават в далечния Североизток“.

Това според него е причината все още над София да стърчи шмайзерът на войник от окупационна армия, а в Пловдив над града да се извисява завоевател.

„Да покажем, че сме държава. Да сменим датата на националния празник и да се махнат паметниците на завоевателите“, призова проф. Кирил Топалов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах