Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Украйна лиши чужди журналисти от акредитация заради репортажи от Херсон

Сред загубилите разрешение за работа вероятно са Си Ен Ен и „Скай нюз”

Щастливите лица на гражданите на Херсон след освобождаването на града от руските войски бяха отразени от много световни медии. Снимка ЕПА/БГНЕС - Украйна лиши чужди журналисти от акредитация заради репортажи от Херсон

Щастливите лица на гражданите на Херсон след освобождаването на града от руските войски бяха отразени от много световни медии. Снимка ЕПА/БГНЕС

Украинските власти лишиха чуждестранни журналисти и медии от акредитация „заради нарушения на правилата за работа в зоната на бойни действия”, съобщи Генералният щаб на ВСУ.

Неотдавна някои представители на медии, игнорирайки забраните и предупрежденията, без съгласуване с командването и службите за връзки с обществеността на военните части, са осъществявали информационна дейност в град Херсон преди приключване на стабилизационните мероприятия. Подобни действия са грубо нарушение на заповедта на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна от 03.03.2022”, се казва в заявлението на Генералния щаб.

Официално не е съобщено кои издания са лишени от акредитация за проследяване на военните действия. Според някои източници Украйна е отнела разрешенията за работа на най-малко шестима журналисти заради репортажи от освободения Херсон. Сред тях са кореспондентите на Си Ен Ен и „Скай нюз”. Тази информация е потвърдена неофициално и от ръководителката на Обединения координационен пресцентър на Силите за отбрана на юга Наталия Гуменюк, твърди „Новая газета. Европа”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg