Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Украйна забрани да се издават книги от Русия, Сърбия, Китай…

Война е и са прави, коментира известният руски писател Виктор Ерофеев

Забраната за руска литература в Украйна не се отнася за мъртвите класици. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Украйна забрани да се издават книги от Русия, Сърбия, Китай…

Забраната за руска литература в Украйна не се отнася за мъртвите класици. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Украйна вече няма да се издават книги на автори от Русия, Китай, Сърбия, Куба, Беларус, Венецуела, Армения, Зимбабве, Иран, Камбоджа, Киргизстан, Северна Корея, Лаос, Мианмар, Никарагуа, Сирия и Судан, съобщават украинските информационни агенции. Решението на Националния съюз на писателите на Украйна (НСПУ) е свързано с гласуването на тези държави в ООН по повод „териториалната цялост” на страната.

Забраната няма да засяга мъртвите класици, може да се правят изключения и за автори, които публично поддържат украинската кауза, независимо че произхождат от изброените държави.

НСПУ освен това забранява на членовете си да участват в литературни събития, инициирани от държавите в списъка.

Решението на украинските писатели е „военно решение”, смята руският писател Виктор Ерофеев, цитиран от „Газета.ру”.

„Работата е там, че на територията на Украйна тече война. Във военно време трябва да се прави това, което трябва. И по време на Великата отечествена война в Русия също е имало цензура”, подчертава той, като напомня, че през цялата Втора световна война държавите в конфликт не отпечатват литературата на врага.

„Хайде да не се лъжем – казва Ерофеев. – Там е война, загина куп народ. Затова каквото и да правят, то си е тяхна работа. Ако се намесим, това означава да продължаваме тази война.”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90