VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Улай, Другият, с първа изложба у нас

И той, и бившата му партньорка Марина Абрамович, изследват изкуството чрез собствените си тяло и личност

Роден в Германия преди 73 години, Улай днес работи и живее в Словения.  - Улай, Другият, с първа изложба у нас

Роден в Германия преди 73 години, Улай днес работи и живее в Словения.

Франк Уве Лайзипен – Улай пристига в София, за да открие първата си изложба у нас. „Улай: Аз Другият“ ще бъде експонирана във „Виваком артхол“ и в присъствието на автора ще посрещне първите си зрители на 27 април. Събитието е част от поредицата „Майстори на фотографията“.

Улай е ценен от световното арт общество с творбите, създавани в търсене на собствената му идентичност, разкъсван между символични светове, хора, места и медии. Художникът е познат и с работата си с дългогодишната си партньорка Марина Абрамович, а през 2010-а бе участник в нейното събитие The Artist is Present в музея МОМА.

„Улай: Аз Другият” е неговата първа изложба в България. Основната й идея е да представи историята на артиста – ще бъдат изложени някои емблематични негови творби. Публиката ще види и документи от дългата му кариера, включително дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Творбите на Улай са посветени на собствената му идентичност.

„Улай: „Аз Другият“ е осмото събитие от „Майстори на фотографията”. Дотук платформата е представяла някои от най-известните и влиятелни фотографи днес, сред които Хари Бенсън, Райън Макгинли и Бил Оуенс, както и рокмузикантите Брайън Адамс и Лени Кравиц.

Куратори на изложбата са Аленка Грегорич и Теош Логар, Местна галерия (MGML), Любляна. Събитието се организира от фондациите „Мусиз“ и „Америка за България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС