Софийска филхармония МЕГАБОРД

Уличните художници вече ще имат свое място и свой фестивал в София

Конкурс за графити, работилница и специално място за любители ще има на фестивала „Мостъ“

Снимка: Стефан Василев/БГНЕС - Уличните художници вече ще имат свое място и свой фестивал в София

Снимка: Стефан Василев/БГНЕС

Мостът „Чавдар“ се превръща в първото място за легални графити в София, обособено от Столична община. Там на 2 и 3 септември от 12 до 20 часа ще се проведе и първото издание на фестивала за графити и улично изкуство „Мостъ“, съобщават организаторите от една от най-големите стрийт арт организации в България – „0511“.

В рисуването на графити ще се включат 17 артисти, които ще интерпретират по темата „Зоомост“. Освен тях има и специална зона за свободно рисуване, където всеки ще може спокойно да рисува това, което му харесва, без ограничение в цветовете и формите.

На фестивала ще има работилници, графити състезание, на което предварително ще бъдат избрани 10 професионални артисти. Те ще се състезават за специална награда.

По време на фестивала ще бъде обособена и специална зона за храна и базар.

Състезанието по графити е един от основните акценти на събитието. В него артисти от цялата страна ще рисуват върху един и същ фон с една и съща цветова гама (изключения има само за лица, животни и герои).

В рамките на фестивала посетителите ще могат да видят на живо как артистите от 0511 и Visionary създават огромен графити мюръл върху една от основните стени под моста.

За тези, които обичат да творят на хартия, е подготвено състезание за най-добра скица на тема „Мостъ“.

Ще бъде открита работилница, посветена на уличното изкуство. Тя е разделена в три части – теория, скициране и рисуване със спрей. Теорията обхваща кратка история на графити, индивидуални и професионални ползи от рисуването на графити, основи на графитите и въведение в стиловете. Следва урок по скициране върху лист, избиране на най-добрата скица и след това нейното прерисуване върху голяма стена.

Фестивалът „Мостъ“ се организира със съдействието на Столична община.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg