Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Улица на жълтите павета кръстена на журналист и филантроп

Улицата е дълга стотина метра, но е пред родния дом на Дими Паница

Новата улица „Дими Паница“ е в близост до Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Улица на жълтите павета кръстена на журналист и филантроп

Новата улица „Дими Паница“ е в близост до Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Една от най-късите улици в София от днес носи името „Дими Паница“. Улицата е малка – стотина метра, но е пред родния дом на своя патрон Димитрий-Иван (Дими) Евстатиев Паница, намира се в близост до Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“.

Дими Паница (1930 – 2011) е американски журналист и филантроп, един от основателите на Американския университет в Благоевград. Син е на финансиста Евстати Сава Паница и Мария Ябланска. 18-годишен е, когато напуска страната заедно с родителите си, след установяването на комунистическия режим в България. Работи като банков служител в Париж.

Заминава за Америка през 1952-а, където започва работа в редакцията на списание „Рийдърс Дайджест“. Ръководи изданията за Европа, Близкия изток и Африка, достига до поста заместник-главен редактор. Оттегля се от списанието на 1 юни 1994 г.

Три години по-рано основава заедно със съпругата си Ивон фондация „Свободна и демократична България“ през 1991 г., сред чиито дейности са социалният комплекс за бездомни деца и младежи „Св. София“, Институтът за изследване на близкото минало, международната конференция „Карнегиевата анкета и Балканите днес“, програмата „Гражданско общество“, включваща учредяването на „Джуниър ачийвмънт“ – България, програми за журналистически обмен на Балканите, Българското училище за политика, програмата „Студентски дискусионни клубове“, журналистическата награда „Паница“, давана в продължение на 10 г., наградата за гражданска доблест, инициативата за връщане на българските архиви, изнесени след 9 септември 1944 г. в Москва и други.

Улица „Дими Паница“ е край родния дом на журналиста, популярна сред старите софиянци като „къщата на Яблански“, а днес в нея се помещава клуб. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Българинът е бил част от Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), от Англо-американската пресасоциация (Париж), от френската Фондация за бъдещето, от Института за демократизация в Източна Европа (Вашингтон), от Института за пазарна икономика (София). Избран е за почетен член на Българската академия на науките, но през 2010 г. се оттегля след оповестяване на сътрудниците на бившата Държавна сигурност в БАН.

„Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени“, пише Дими Паница в писмото си до председателя на БАН.

На събитието по наименоването на улица „Дими Паница“ присъстваха проф. Минко Балкански (вляво), княгиня Мария Луиза, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Същевременно на Ларгото ще бъде наредена изложба на открито, посветена на живота, делото и приноса на Дими Паница. В нея ще бъдат представени редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България.

Изложбата се организира с подкрепата на Столична община и Музея за история на София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах