VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Улица на жълтите павета кръстена на журналист и филантроп

Улицата е дълга стотина метра, но е пред родния дом на Дими Паница

Новата улица „Дими Паница“ е в близост до Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Улица на жълтите павета кръстена на журналист и филантроп

Новата улица „Дими Паница“ е в близост до Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Една от най-късите улици в София от днес носи името „Дими Паница“. Улицата е малка – стотина метра, но е пред родния дом на своя патрон Димитрий-Иван (Дими) Евстатиев Паница, намира се в близост до Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“.

Дими Паница (1930 – 2011) е американски журналист и филантроп, един от основателите на Американския университет в Благоевград. Син е на финансиста Евстати Сава Паница и Мария Ябланска. 18-годишен е, когато напуска страната заедно с родителите си, след установяването на комунистическия режим в България. Работи като банков служител в Париж.

Заминава за Америка през 1952-а, където започва работа в редакцията на списание „Рийдърс Дайджест“. Ръководи изданията за Европа, Близкия изток и Африка, достига до поста заместник-главен редактор. Оттегля се от списанието на 1 юни 1994 г.

Три години по-рано основава заедно със съпругата си Ивон фондация „Свободна и демократична България“ през 1991 г., сред чиито дейности са социалният комплекс за бездомни деца и младежи „Св. София“, Институтът за изследване на близкото минало, международната конференция „Карнегиевата анкета и Балканите днес“, програмата „Гражданско общество“, включваща учредяването на „Джуниър ачийвмънт“ – България, програми за журналистически обмен на Балканите, Българското училище за политика, програмата „Студентски дискусионни клубове“, журналистическата награда „Паница“, давана в продължение на 10 г., наградата за гражданска доблест, инициативата за връщане на българските архиви, изнесени след 9 септември 1944 г. в Москва и други.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Улица „Дими Паница“ е край родния дом на журналиста, популярна сред старите софиянци като „къщата на Яблански“, а днес в нея се помещава клуб. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Българинът е бил част от Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), от Англо-американската пресасоциация (Париж), от френската Фондация за бъдещето, от Института за демократизация в Източна Европа (Вашингтон), от Института за пазарна икономика (София). Избран е за почетен член на Българската академия на науките, но през 2010 г. се оттегля след оповестяване на сътрудниците на бившата Държавна сигурност в БАН.

„Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени“, пише Дими Паница в писмото си до председателя на БАН.

На събитието по наименоването на улица „Дими Паница“ присъстваха проф. Минко Балкански (вляво), княгиня Мария Луиза, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Същевременно на Ларгото ще бъде наредена изложба на открито, посветена на живота, делото и приноса на Дими Паница. В нея ще бъдат представени редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България.

Изложбата се организира с подкрепата на Столична община и Музея за история на София.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg