Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Улица в район „Студентски” с име „Ванча Дойчева”

Кръщават улица в „Надежда” и на министъра на просвещението Стоян Омарчевски

Голямата българска актриса Ванча Дойчева почина през 2017 г. Снимка: БНТ - Улица в район „Студентски” с име „Ванча Дойчева”

Голямата българска актриса Ванча Дойчева почина през 2017 г. Снимка: БНТ

„Ванча Дойчева“ ще се нарича една от улиците в район „Студентски“ по решение на Столичния обшински съвет, съобщиха оттам. Голямата българска актриса, част от трупата на Народния театър, почина през 2017 г., като остави в паметта на българите над 250 роли в киното и театъра.

Сред образите ѝ са Рада Госпожина в „Под игото“ (а едва 9-годишна изиграва на сцената на Народния и момиченцето, което Рада изпитва в „Под игото“), Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в „Братя Карамазови“ по Достоевски, Дездемона в „Отело“ и Регана в „Крал Лир“ на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в „Деца на слънцето“ на Горки, Адела в „Домът на Бернарда Алба“ на Лорка, Инес в „Почивка в Арко Ирис“ на Димитър Димов, Мег в „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона, Савина в „Елегия“ на Павловски, Еленка в „Почивен ден“ на Камен Донев.

Улица в „Надежда“ пък ще бъде кръстена на името на един от най-значимите министри на просвещението у нас – Стоян Омарчевски. Той въвежда през 1922 г. честването на Деня на народните будители, въвежда задължителното безплатно основно образование; провежда правописна реформа; открива четири нови факултета в Софийския университет; основава Художествената и Музикалната академии; инициира развитието на киноиндустрията в България и изграждането на кинотеатри в големите градове и киносалони в читалища и училища; активира строителството на над 1500 нови училищни сгради. Забранява политическата дейност на ученици, студенти и преподаватели. По негово настояване се приемат няколко важни за българската литература, книгата и библиотеките закони – Закон за учредяване на достъпни народни библиотеки; Закон за депозиране на печатни и литографски произведения в народните библиотеки; Закон за детската литература; Закон за поощрение на родната литература и изкуство; Закон за авторско право.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg