POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ум Кайс с ново съкровище – първи по рода си елинистически храм

Йордански археолози смятат откритието си за уникално в региона

Новооткритият храм датира от епохата след завоеванието на Близкия и Средния изток от Александър Велики. Снимка: Атеф Шейаб - Ум Кайс с ново съкровище – първи по рода си елинистически храм

Новооткритият храм датира от епохата след завоеванието на Близкия и Средния изток от Александър Велики. Снимка: Атеф Шейаб

Археологически екип от Университета в Ярмук, Йордания под ръководството на д-р Атеф Шейаб, е открил в Ум Кайс (Йордания) елинистически храм и мрежа от водопроводи. Храмът датира от епохата след завоеванието на Близкия и Средния изток от Александър Велики (332-63 г. пр. Хр.) и е продължил да бъде използван и в периода на римското управление (63 г. пр. Хр. – ок. 300 г. сл. Хр.), византийската власт (ок. 300-640 г.) и ранната ислямска епоха (ок. 640 – ок. 800 г.), разясняват откривателите пред Jordan Times.

Храмът е издигнат в класически гръцки стил и е имал малък портик с две колони пред входа. Състои се от преддверие и вътрешна част, в която вероятно е имало класическа статуя. Вътре в храма двускатният покрив е бил поддържан от две редици йонийски колони, отбелязва д-р Шейаб.

Керамиката, открита около и в останките на светилището, може да позволи идентификацията на мястото, както и по-точното му разполагане във времето. Археолозите все още не са сигурни кое антично божество е почитано тук. Възможно е да става дума не за класически гръцки бог, а за някой от многото нововъзникнали след завоеванието култове към синкретични фигури, съчетаващи характеристики от елинския и вавилонския или финикийския пантеон.

Мрежата от тунели и водопроводни канали около храма вероятно е по-нова от него и датира от римско време. Близкият до Ярмук и Ум Кайс римски град е имал терми, тоест публични бани, свързани с част от същата система.

Този район от Йордания някога е бил наричан Декаполис или областта на Десетте града, спомената в Новия завет – това е местен съюз на десет селища, едно от които е и Ярмук, където през VІІ в. силите на нововъзникналия ислямски Халифат разгромяват византийската армия, започвайки завоеванието на Палестина и Сирия.

Ум Кайс, красиво разположен на хълм над долината на река Йордан и Галилейското езеро, се намира на 125 километра северно от съвременната йорданска столица Аман. Тук се намират впечатляващи антични руини като гръцки театър, построен от черен базалт, римска базилика и двор с портик, в който се намират няколко внушителни саркофази от същия тъмен камък, типичен за района.

Местната главна улица от периода на гръко-римската цивилизация е била засводена още векове преди появата на типичните ислямски сукове или покрити пазарни улици. Елинистическият град е притежавал подземен некропол, две бани, светилище на нимфите с извор, укрепени порти и хиподрум за конни надбягвания. Сега Ум Кайс се обогатява и с новооткрития храм. Градът придобива още по-голямо историческо и археологическо значение заради щетите, нанесени на големия античен център в Палмира, съседна Сирия, от разрушителните актове на групировката ДАЕШ.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90