Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ума Търман обвини Харви Уайнстийн

Актрисата твърди, че филмовият продуцент я е нападнал в хотел в Лондон, скоро след премиерата на „Криминале“ през 1994 г.

Ума Търман твърди, че е казала на Тарантино за нападението в хотел „Савой“ и че той е разговарял с Уайнстийн, който в крайна сметка ѝ се извинил през 2001 г. по време на филмовия фестивал в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ума Търман обвини Харви Уайнстийн

Ума Търман твърди, че е казала на Тарантино за нападението в хотел „Савой“ и че той е разговарял с Уайнстийн, който в крайна сметка ѝ се извинил през 2001 г. по време на филмовия фестивал в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като намекна в социалните медии и в интервю от червения килим, че и тя има какво да разкаже за Харви Уайнстийн, сега, пред „Ню Йорк Таймс“, Ума Търман вече е по-конкретна. В историята, публикувана в събота, актрисата разказва, че Уайнстийн я е атакувал в лондонския хотел „Савой“ малко след премиерата на филма на Тарантино „Криминале“, продуциран и разпространяван от компанията на Уайнстийн „Мирамакс“.

„Беше доста страшно – разказва Търман пред изданието. – Той ме блъсна на леглото. Опита се да се притисне към мен. Започна да си разкопчава панталона. Пробва да направи всички видове неприятни неща. Но всъщност не вложи цялата си сила, за да ме насили. Аз се дърпах и извивах като гущер. Правех всичко, за да не стане това, което той си беше намислил.”

Търман допълва, че на следващия ден Уайнстийн ѝ изпратил цветя с бележка, в която пишел, че има „страхотни инстинкти“ и че неговите сътрудници скоро ще се свържат с нея, за да обсъдят проекти.

Още преди този инцидент Търман имала странна среща в хотелската стая на Уайнстийн в Париж, когато по време на дискусия за сценарий той останал само по халат. Докато разговаряли, той я повел към банята и когато тя го попитала защо, той изведнъж се смутил и изтичал от стаята. Търман казва, че преди срещата в хотелската стая в Париж се била сприятелила с жена му по онова време, Ив Чилтън, и че го смятала за изключителен професионалист, с когото би могла да прекарва часове в разговори за филми.

След това, което актрисата нарича „нападението в Лондон“, Търман разказва, че организирала среща с Уайнстийн в бара на хотел „Савой“, за да обсъдят инцидента. Асистентите му я убедили да се качи в стаята му, където тя го заплашила, че ако се отнася и с други жени по същия начин, както с нея, „ще си загубиш кариерата, репутацията и семейството, обещавам ти“. От своя страна, Уайнстийн я заплашил, че тя ще загуби кариерата си.

В изявление до „Холивуд рипортър“ Уайнстийн признава, че е предлагал секс на актрисата, но отрича да я е нападал.

„Не е имало физически контакт от страна на г-н Уайнстийн по време на неловката ситуация и г-н Уайнстийн е огорчен и озадачен защо г-жа Търман, която той винаги е приемал за колежка и приятелка, е чакала 25 години, преди да отправи тези публични обвинения, още повече, че отношенията между г-н Уайнстийн и г-жа Търман винаги са били близки и взаимоизгодни, като са направили заедно няколко много успешни филма“, пише в изявлението.

„За първи път чуваме, че тя приема г-н Уайнстийн за враг, защото снимките от тяхното минало разказват съвсем различна история“, пишат представителите на продуцента.

Към извялението са прикачени и няколко снимки на Уайнстийн и Търман от различни събитията през годините, като е отбелязано, че „искаме „Ню Йорк Таймс“ да ги е публикува“.

Търман казва, че след втората среща в Лондон тя продължила да вижда продуцента в работни ситуации с други хора наоколо, но лично вече го смятала за враг. „Мирамакс“ продуцира и разпространява „A Month By the Lake“ през 1995 г., „Beautiful Kids“ през 1996-а, „Убий Бил 1“ и „Убий Бил 2“ през 2003-а и 2004 г. През 2015 г. компанията „Уайнстийн“ разпространяваше в Северна Америка „Burnt“, в който Търман също играе.

Ума Търман споделя, че нейната враждебност към Уайнстийн е променила отношенията ѝ с режисьора на „Криминале“ и „Убий Бил“ Куентин Тарантино, който разпространяваше филмите си чрез „Мирамакс“ и „Уайнстийн“, докато не се появиха обвиненията за сексуалното поведение на Харви Уайнстийн.

Търман твърди, че е казала на Тарантино за нападението в хотел „Савой“ и че той е разговарял с Уайнстийн, който в крайна сметка ѝ се извинил през 2001 г. по време на филмовия фестивал в Кан.

Търман била подтикната да разкаже тази история, след като през октомври миналата година започнали са се появяват обвинения в сексуални престъпления срещу Уайнстийн – провокирал я също и инцидент с автомобил по време на снимките на „Убий Бил“, при който не получила никакво съдействие от компанията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах