Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Еко към младите писатели: Не може да си генерал преди редник (видео)

Вървете стъпка по стъпка, не претендирайте веднага за Нобелова награда, съветва философът в интервю от средата на миналата година

Не мога да разбера онзи романист, който издава книга всяка година, казва Умберто Еко. - Еко към младите писатели: Не може да си генерал преди редник (видео)

Не мога да разбера онзи романист, който издава книга всяка година, казва Умберто Еко.

Вървете стъпка по стъпка, не претендирайте веднага да получите Нобелова награда. Това съветва младите писатели Умберто Еко в едно от последните си интервюта. Италианският философ и романист си отиде в петък вечерта на 84 години.

Във видеото по-долу Еко е интервюиран през май 2015-а в апартамента си в Милано от Тони Ворм в рамките на проекта на Музея за модерно изкуство в Луизиана.

В разговора той заявява, че младите не бива да се взимат насериозно, а геният е едва 10% вдъхновение, останалите са сериозна работа и много пот (бел. ред. – игра на думи на английски, противопоставяне на inspiration и perspiration).

„Има и още едно нещо. Не мога да разбера романист, който издава книга всяка година. Те губят онова удоволствие, проточващо се 6-7-8 години, да се подготвиш, да подготвиш историята си. Винаги се дразня, когато хората искат да публикуват книгата рано или незабавно.

Млади хора ме питат какви съвети имам към тях, как да пишат. Съветът е, че не можеш да станеш генерал преди да си редник, сержант, лейтенант. Върви стъпка по стъпка. Не претендирай веднага за Нобелова награда, защото това убива всяка литературна кариера.“

Umberto Eco: Advice to the Young from Louisiana Channel on Vimeo.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90