Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Умберто Еко и неговите приказки за пръв път в България

Великият мислител говори на децата за най-важните неща, илюстрира ги любимият му художник

Лайка - първото куче в Космоса, в илюстрация на Еудженио Карми от книгата „Три приказки“ на Умберто Еко - Умберто Еко и неговите приказки за пръв път в България

Лайка - първото куче в Космоса, в илюстрация на Еудженио Карми от книгата „Три приказки“ на Умберто Еко

Когато Умберто Еко пише за възрастни, той ги предизвиква да разбират. Когато пише за деца, предизвиква ги да чувстват. Три приказки на големия италиански ерудит се появяват за пръв път в България и представят неочаквана страна на неговото творчество. Ерудираният, сложният, дълбокомисленият Еко се оказва способен да разкаже просто, кратко и ясно най-важните теми на съвременния свят, за да стигнат те чисти до децата.

Приказките на Еко са посветени на теми, които познаваме от медиите – войните, отношението към различните и опазването на планетата. Без притворство, без излишна алегоричност, но много емоционално и в разбираеми образи и символи, писателят говори на децата почти хипнотично, сякаш ги гледа в очите.

Приказките на Еко напомнят творчеството на Джани Родари, големия приказник на Италия. Може би точно това е тайната зад прозрението на преводачката Нева Мичева, която казва:

„Смело мога да заявя, че това е най-левичарската книга, която някога съм превеждала. И съм особено щастлива, че е детска – интелектуалците и децата просто трябва да съзнават, измислят и провеждат лявото (същинското, социалното, не нашенската престъпна имитация, разбира се), иначе кой ще ни спаси от лакомията и безчовечността”.

„Бомбата и генералът“ и „Тримата космонавти“ излизат за първи път през 1966 г., а „Гномите от Гну”, която е свързана с опазването на природата – през 1992 г. Бързо се превръщат в библиографска рядкост. След появата на последната творба, писателят ги обединява в сборника „Три приказки”.

Всички те са с илюстрациите на Еудженио Карми – любимия художник на Умберто Еко. Карми доразказва историите на Еко с колажи и разчита на повтарящите се символи. Между страниците малките читатели и техните родители ще открият генералски лампази, марсианци, опаковка от американска дъвка, Юрий Гагарин, късче от вестник „Правда”, китайски йероглифи, първото куче в Космоса и още много символни образи.

„Три приказки” се появяват за пръв път в България благодарение на издателство „Лист” във великолепна книжка с твърди корици. Историите се възприемат леко и предизвикват читателите към полет на въображението и асоциативно мислене – любимите игри на отишлия си преди четири години Умберто Еко.

Вижте още: СИРАЦИТЕ НА УМБЕРТО ЕКО

Илюстрация: Еудженио Карми

Илюстрация: Еудженио Карми

Илюстрация: Еудженио Карми

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах