Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Умира трудно и в съда

$5,9 млн. компенсация за Брус Уилис заради незаснет филм

На Брус Уилис са били предложени 7 млн. долара и 10% от крайната печалба на филм с бюджет 25 млн. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Умира трудно и в съда

На Брус Уилис са били предложени 7 млн. долара и 10% от крайната печалба на филм с бюджет 25 млн. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Лос Анджелис отсъди 5,9 милиона долара в полза на Брус Уилис по дело, свързано с филма Wake, в който актьорът трябваше да участва. Продукцията първоначално бе на „Ексклузив медия“, преди да бъде поета от „Бенароя пикчърс“ на Майкъл Бенароя („Предел на риска“, „Беззаконие“, „Думите“), пише „Холивуд рипортър“.

Според съдебните документи, на Уилис са били предложени 7 млн. долара и 10% от крайната печалба на филма с бюджет 25 млн., чиято историята е за социопат, който опитва да се свърже отново с отчужденото си семейство.

И двете страни, включително компанията Си Ей Ей на Уилис, са се договорили да депозират суми на определени етапи от продукцията. Актьорът е положил и нематериални усилия – като това да чете книги за социопати и да убеди Бен Кингсли да приеме роля във филма.

Първоначалните снимки за Wake са започнали на 16 февруари 2015 г. Но Бенароя има финансови проблеми и след като става ясно, че няма пари да плати на снимачния екип, Гилдията на режисьорите в Америка постановява служителите му да спрат работа по филма. Проектът е приключен окончателно.

Впоследствие Уилис внася искане за арбитраж, като твърди, че Бенароя е нарушил договора им и е извършил измама и укриване на факти поради небрежност – заедно с други нарушения.

През април миналата година арбитражен съдия отсъди на първа инстанция в полза на Брус Уилис и отказа претенциите на продуцентите, че споразумението им не е било обвързващо и не е трябвало да се изпълнява.

„Въпреки че Бенароя има 10 години опит в продуцирането и финансирането на филми и е достатъчно интелигентен, доказателствата очертават картината, която е била в главата му – написа в решението си съдията тогава. – Филмовият бизнес е известен с предизвикателствата си, дори с безскрупулността си, и Бенароя изглежда е бил неспособен да се справи с високия залог, поне в тази продукция.“

След това двете страни се озоваха във Върховния съд на Лос Анджелис, който да потвърди или отхвърли постановеното решение. Крайният успех е за Брус Уилис, а освен компенсацията Бенароя ще дължи и съдебните такси и разноските за адвокати.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90