Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Умни книжки учат децата на съпричастност към слепите хора

Проектът „Светът на слепите хора“ запознава с работата на кучетата водачи с подкрепата на програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“

Две хиляди деца от пет училища участват в демонстрациите, организирани от фондацията, в които се включва незрящ човек, придружаван от своето куче водач. Снимка: Фондация „Очи на четири лапи“ - Умни книжки учат децата на съпричастност към слепите хора

Две хиляди деца от пет училища участват в демонстрациите, организирани от фондацията, в които се включва незрящ човек, придружаван от своето куче водач. Снимка: Фондация „Очи на четири лапи“

Две цветни книжки – едната, предназначена за 6-7-годишните, другата – адресирана към 8-9-годишните, дават знания на децата какво наричаме „служебно куче“ – то може да е полицейско, спасително, митничарско и водач. Фондация „Очи на четири лапи“ е създала обучителните и забавни помагала, за да помогне на децата да разберат отрано колко е важна ролята на кучетата водачи за слепите хора.

Когато срещнем по улицата куче водач, често не разбираме колко часове обучение и постоянство стоят зад перфектното поведение на тези изключителни животни. Техните специални умения и безгранична любов към човека, за когото се грижат, предизвикват възхита и уважение към мисията, на която са посветени. Не случайно ги наричат „служебни кучета“ – като водачи на слепи хора и асистенти те помагат на десетки хора с увреждания да преодолеят физическите си ограничения, да получат нова свобода и да открият незаменим приятел.

Със задачата да разясни какви са нуждите на хората с увреждания и какво решение предлагат с помощта си тези кучета се е заела фондация „Очи на четири лапи“ – София. За да ангажира и най-малките, през 2017 г. организацията разработва проекта „Светът на слепите хора“, реализиран с подкрепата на програмата на „Лидл България“ „Ти и Lidl за по-добър живот“, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Децата от години са важна целева група за това истинско училище за служебни кучета, което е единствено по рода си у нас. От 15 години фондацията организира демонстрации в училища с опитни инструктори и кучета водачи, за да видят малчуганите нагледно какво е основното затруднение на слепите хора и как кучетата им помагат.

„Децата усещат по този начин по-добре сложността на проблема, а атрактивната форма на поднасянето оставя у тях следи, които след това с растежа си допълват, донареждат пъзела и стават едни осъзнати млади хора, адекватно реагиращи. Когато срещнат кучета водачи, които буквално работят – на улицата, в транспорта, на обществени места, срещата с такива хора дава много по-качествен резултат, защото знаят, че трябва да са съпричастни и да помагат“, обяснява председателят на Фондация „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева.

Когато се появява програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, от фондацията решават, че отново ще работят с децата, като предложат още по-атрактивна форма. С разнообразни игри децата, влизайки в обувките на човека с увреждане, трябва да решат дадена лека, безопасна като реализация задача и да преживеят съвсем невинно ситуация, в която да осъзнаят какви затруднения изпитват слепите хора.

Две хиляди деца от пет училища участват в демонстрациите, организирани от фондацията, в които се включва незрящ човек, придружаван от своето куче водач, и показва как неговият незаменим приятел му помага в ежедневието и на улицата. Децата съпреживяват през игрите различни ситуации, например с шалче на очите опитват да съберат стотинки за една закуска, само опипвайки монетите, или познават предметите в една торбичка, отново само с докосване.

Освен забавлението и емоцията, като подарък децата получават и книжката по проекта.

„Тези деца освен преживяното отнасят книжката вкъщи, показват я на родителите, братчето и сестричето си, приятелите си и така книжките достигат до много повече от две хиляди деца“, казва Албена Алексиева.

„Самите родители споделят, че детето дни наред разказва, показва книжката и… иска куче“, допълва с усмивка тя. А това е най-яркото доказателство, че са докоснали сърцата на децата и проектът е успешен.

Снимка: Фондация „Очи на четири лапи“

Хората няма как да познават нещо, което не е част от живота им, смята Албена:

„Извън родовата или професионалната среда уврежданията са непознати. И най-добронамерените родители няма да се сетят да учат децата на толерантност към различните със зрителни или други увреждания, ако нямат причина. Този проект безболезнено и адекватно на децата ги вкарва в тема, която принципно им е чужда и създава у тях правилнанагласа“.

Екипът на организацията предвижда да преиздава книжките, за да стигнат те до още повече деца. Без да са прекалено сложни, те отразяват идеята да информират и образоват децата, без да ги затрудняват или нараняват.

„Книжките са дългосрочна инвестиция в образованието на децата и семейните групи. С много любов и желание правихме всичко, защото ние просто си обичаме работата“, споделя Албена Алексиева и допълва: „Реализирахме тази идея благодарение на участието ни в програмата „Ти и Lild за по-добър живот“. „Lidl“ имат системен подход. Ако една гражданска организация знае какво иска и как да го постигне, има шанс точно с тази програма. Тя е чудесна и надеждна възможност за реализиране на проекти, които имат значение за местните общности.“

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално-отговорна инициатива на „Лидл България“, която компанията стартира през 2017 г. и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.


Платена публикация

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg