Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Умните харесват Бетовен, глупавите – Бионсе

Софтуерен специалист изготви схема на музикалните предпочитания според интелекта

Лудвиг ван Бетовен (1770-1827) - Умните харесват Бетовен, глупавите – Бионсе

Лудвиг ван Бетовен (1770-1827)

Подсмърчате ли от щастие в ритъма на вселенския хит „Птичи вирОс“ на оркестър „Сава“? Или ви е много по-приятно да сте Comfortably Numb, докато слушате „Пинк Флойд“? И всъщност възможно ли е човешката интелигентност да има отношение към типа музика, която предпочитате? Да, поне според софтуерния специалист Върджил Грифин, който в продължение на две години е изследвал музикалните вкусове на хората и ги е сравнявал с резултатите им от изпитите SAT в университета.

Например студентите от Калифорнийския технологически институт имат среден SAT резултат от 1520 точки. Като е прегледал страниците им във фейсбук, за да установи музикалните им предпочитания (тоест кои изпълнители са „лайкнали“), Върджил Грифин установил, че по-интелигентните предпочитат най-вече Бетовен, а от съвременните групи – „Рейдиохед“.

Софтуерният специалист изготвил цяла схема, от която личи, че умните харесват детройтския инди фолк изпълнител Суфян Стивън, Боб Дилън, The Shins, Counting Crows и др. В същото време хората с по-посредствени резултати си падат по Бионсе, Лил Уейн, The Used и госпъл музиката.

Ето и резултатите от проучването на Грифин в схема според точките от изпитите SAT:

music-smart-dumb2

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg