POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Умственото натоварване влошава спортните резултати

За по-високи резултати атлетите не трябва да се напрягат интелектуално, твърдят от Бирмингамския университет

Препоръчва се провеждането на „тренировки за умствена издръжливост“, за да се повиши устойчивостта на атлетите към умствено натоварване. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Умственото натоварване влошава спортните резултати

Препоръчва се провеждането на „тренировки за умствена издръжливост“, за да се повиши устойчивостта на атлетите към умствено натоварване. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Менталните усилия водят до влошена физическа издръжливост, сочи ново изследване на Факултета по спорт и рехабилитация към Бирмингамския университет. Откритията им, публикувани в списание „International Journal of Sports Physiology and Performance“, подсказват, че ключът към върховите постижение на атлетите вероятно се крие в регулирането на умственото им натоварване.

За целта на изследването е проведен експеримент с участието на 16 жени и мъже. Те са били изправени пред 90-минутни тестове, изискващи когнитивни умения, след което заедно с друга група участници са подложени на поредица от физически упражнения. Интелектуално по-натоварените съобщават за по-голяма умора по време на физическото натоварване и дават по-незадоволителни резултати.

В светлината на откритията си изследователите от Бирмингамския университет препоръчват на треньорите да ограничат умственото натоварване на атлетите, в това число употребата на смартфони преди и по време на тренировки и състезания. За постигане на дългосрочни резултати се препоръчва провеждането на „тренировки за умствена издръжливост“, за да се повиши устойчивостта на организма им към умствено натоварване.

„Знаехме, че мозъкът има роля във физическото представяне, но специфичното влияние на умственото натоварване никога не е било обстойно изследвано – казват авторите на изследването. – Атлетите често използват телефоните си в почивките между тренировките или състезанията, което изисква умствени усилия, и резултатите от нашето изследване предполагат, че атлетите и треньорите им трябва да вземат под внимание ефектите на тези активности върху цялостното представяне.“

Изследователският екип вече е започнал да проучва връзките между умственото натоварване и физическите постижения с група елитни атлети, като тестовете си те провеждат по време на реални професионални състезания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg