Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Унгарец спечели международния „Мен Букър“

Ласло Краснахоркаи е писател визионер, казва журито на престижното отличие

Писателят, роден през 1954, е познат у нас с книгите „Меланхолия на съпротивата“ (2001) и „Сатанинско танго“ (2003). - Унгарец спечели международния „Мен Букър“

Писателят, роден през 1954, е познат у нас с книгите „Меланхолия на съпротивата“ (2001) и „Сатанинско танго“ (2003).

Унгарецът Ласло Краснахоркаи бе обявен за победител в шестото издание на международната литературна награда „Мен Букър“ – според журито заради „извънредния интензитет и широк диапазон“ на творчеството му. Краснахорхаи се бореше за отличието с още 9 други финалисти. Победителят бе анонсиран на официална церемония в лондонския „Виктория и Албърт Музей“ във вторник вечер.

Журито заяви за работата на Краснахоркаи: „Онова, което впечатлява читателя, преди всичко са извънредните изречения, изречения с невероятна дължина, чийто тон, движещ се своенравно по собствен път, прелива от тържественост през налудничавост до озадачено опустошение“.

Ласло Краснахорхаи е писател визионер с извънреден интензитет и широк диапазон, която улавя консистенцията на днешното съществуване в сцени, които са ужасяващи, странни, потресаващо смешни и често раздробяващо красиви, каза председателят на журито Марина Уорнър.

Унгарецът, роден през 1954, е познат у нас с книгите „Меланхолия на съпротивата“ (2001) и „Сатанинско танго“ (2003).

Предишните трима носители на наградата са Алис Мънро (2009), Филип Рот (2011) и Лидия Дейвис (2013).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg