Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Унгарски диригент се ваксинира по време на концерт

Поставиха му трета доза под аплодисментите на публиката

Маестро Иван Фишер не пусна диригентската палка, докато му поставяха третата доза ваксина. Снимка: Стопкадър от Ютюб - Унгарски диригент се ваксинира по време на концерт

Маестро Иван Фишер не пусна диригентската палка, докато му поставяха третата доза ваксина. Снимка: Стопкадър от Ютюб

Унгарски диригент избра нестандартен начин да заяви подкрепата си за ваксинацията срещу Ковид-19 – маестро Иван Фишер, диригент на Фестивалния оркестър на Будапеща се ваксинира по време на концерт, съобщава Ей Би Си Нюз.

По време на събитието, което се проведе на открито в Будапеща, Фишер съблече сакото си, за да разкрие бялата си риза с изрязана дупка на рамото. Докато диригентът размахваше палката, лекар му постави третата доза анти-Ковид препарат. И всичко това премина под аплодисментите от публиката, разказва медията.

Внимателно хореографираната инжекция бе опит на диригента „да насочи вниманието към нуждата от ваксинация“ в Унгария, казва Орсоля Ердоди, мениджър на оркестъра.

„Имунизацията ни дава възможност да живеем и работим нормално, точно както го правихме преди пандемията“, обясни Ердоди пред журналисти.

Унгария се радва на сравнително спокойно лято и временно е в почивка от Ковид-19 след дълъг изморителен период. През пролетните месеци страната за кратко оглави черната класация на страните с най-много смъртни случаи от коронавирус на глава от населението. Но докато потвърдените случаи на новозаразени все още не растат главоломно, бавно върви и процесът по ваксинация. Унгария бе сред водещите страни по показателя с доставка на препарати от ЕС, Китай и Русия. Над 32% от пълнолетното население на страната не е получило нито една доза от ваксината. Междувременно здравните власти предупреждават за задаваща се четвърта вълна на заразата, която вече е факт в някои европейски държави.

С оглед на предстоящата нова здравна криза, Фестивалният оркестър на Будапеща решава да промотира ваксинацията. Не само Фишер, но и музикантите застават зад идеята. По време на концерта някои от тях са се съгласили да си направят бързи Ковид-тестове на сцената.

„Ваксинацията и тестването са най-важни за предотвратяването на коронавируса, за да запазим нормалния си начин на живот и да позволим на хората да ходят на концерти“, допълва Ердоди.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90