Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Униформи върху пижами

Георги Лозанов, снимка: Румен Добрев - Униформи върху пижами

Георги Лозанов, снимка: Румен Добрев

В десетилетията на соца дядо си обличаше пижамата и сядаше в осем пред телевизора да види да не би комунистите да са паднали от власт, след това си лягаше. Питахме го: “А бе, дядо, кога ще разбереш, че тая няма да стане?“ Той доживя 1989-а, но не каза казвах ли ви, просто престана да гледа телевизия.

Украйна, сега и Македония – кой бил виновен, дали сами не са си виновни? Не е там въпросът, а да се обърнеш с лице към тях и с гръб към пропагандата, да ги оставиш да си облекат пижамата и да седнат пред телевизора. В Македония след толкова години кабеларките започнаха да разпространяват БНТ. Скоро това ще стане и в Украйна, където има групи с българска идентичност. Не е и там въпросът обаче, а в солидарността с хора, с които по едно и също време си се случил на планетата, при това в близост на по-малко от хиляда километра. Което значи да им съдействаш да се измъкват от чуждите сънища и сами да решат какви искат да са – македонци, украинци, албанци, руснаци, сърби, българи, други, включително и с нетърпимост към етническите и националните идентификации.

Всеки, загинал заради исторически претенции, е курбан за политици и военни, намъкнали черни костюми или униформи върху пижамите си. Когато искаш да разбереш кой си, най-добре е да си гол или най-много с пижама.


Бел. ред. – коментарът е от Фейсбук, публикуваме го с разрешението на автора.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90