Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тайна снимка на „Хъбъл“ показват в БАН

Кадърът е посветен на 25-ата годишнина на космическия телескоп

Орион Небюла - Тайна снимка на „Хъбъл“ показват в БАН

Орион Небюла

Широкоформатно изображение, посветено на 25-ата годишнина на телескопа „Хъбъл“, ще бъде показано на 23 април в София и на още около 60 места в цяла Европа. Честването на юбилея от въвеждането в експлоация на космическия телескоп е организирано от Института по астрономия към БАН и ще се проведе в Големия салон на академията от 18 часа в четвъртък.

На събитието ще бъде изнесена научно-популярна лекция от проф. дфн Илиан Илиев, посветена на ролята на телескопа за развитието на астрономията през последните 25 години.

Телескопът „Хъбъл“ е изстрелян през 1990 г.

Телескопът „Хъбъл“ е изстрелян през 1990 г.

След това ще бъде разкрито широкоформатното изображение (3х2 метра), посветено на годишнината, предоставено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория. Самото изображение е строго пазена тайна и разкриването му ще настъпи същия ден на около 60 места в цяла Европа.

Събитието ще включва и изложба на широкоформатни цветни изображения, снимани от космическия телескоп, предоставени от Астрономическа асоциация – София, изработени съвместно със Столична община, отдел Култура. Ще има възможност за запознаване с показаните обекти и достъп до допълнителна информация за тях.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90