Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първото издание на Шекспир открито на шотландски остров

Една от най-търсените книги в света е намерена в дом със забележителна библиотека

Проф. Ема Смит, специалист по Шекспир в Оксфорд, си спомня, че първата й реакция, когато чула, че в Маунт Стюарт Хаус са открили първо издание на Шекспировите пиеси, била: „Открили са друг път!“ - Първото издание на Шекспир открито на шотландски остров

Проф. Ема Смит, специалист по Шекспир в Оксфорд, си спомня, че първата й реакция, когато чула, че в Маунт Стюарт Хаус са открили първо издание на Шекспировите пиеси, била: „Открили са друг път!“

Копие от първото издание на произведенията на Шекспир, една от най-търсените книги в света, е било открито в богат дом на шотландски остров, съобщава Би Би Си. Трите тома, събрали пиесите на гения, публикувани през 1623 г., са били намерени в Маунт Стюарт Хаус на остров Бют. Учените, потвърдили автентичността на изданието, определиха находката като рядка и забележителна.

До нас са стигнали около 230 копия от първото издание. Едно такова, притежавано от Оксфордския университет, бе продадено за £3,5 милиона през 2003 г.

Проф. Ема Смит, специалист по Шекспир в Оксфорд, си спомня, че първата й реакция, когато чула, че в Маунт Стюарт Хаус са открили първо издание на Шекспировите пиеси, била: „Открили са друг път!“. Но когато проучила тритомната книга, установила, че тя е автентична.

„Намерихме първо издание, за което дори не знаехме, че съществува – заяви проф. Смит. – Удивително!“

Подвързаната с козя кожа книга сега за пръв път ще бъде изложена публично в имението.

Маунт Стюарт Хаус отвън...

Маунт Стюарт Хаус отвън…

...  и отвътре.

… и отвътре.

Според Адам Елис-Джоунс, директор на тръста Маунт Стюарт Хаус, идентификацията на оригиналното първо издание е „наистина изумителна“.

Откритието идва в навечерието на 400-та годишнина от смъртта на драматурга.

Първото издание, отпечатано седем години след смъртта на Шекспир, събира заедно 36 пиеси – 18 от които иначе нямаше да бъдат записани. Без тази публикация нямаше да познаваме пиесите „Макбет“, „Дванайсета нощ“, „Юлий Цезар“, „Както ви харесва“ и „Бурята“.

Книгата е и единственият източник на познатия портрет на оплешивелия Шекспир от Мартин Друшаут.

Пръстовите отпечатъци на печатарите

Проф. Смит, автор на Shakespeare’s First Folio: Four Centuries of an Iconic Book („Шекспировото първо издание: четири века книга икона“), казва, че не е сигурно в какъв е бил тиражът на книгата – въпреки че има предположения за 750 бройки.

Известните съществуващи днес копия са 230. Последното бе открито преди две години – в библиотека, принадлежала на йезуити в Сен Омер, Франция.

Последното копие е откритото на остров Бют, но не е съвсем ясно къде е прекарало по-голямата част от 400-те години след излизането си от печатницата. Знае се само, че е било собственост на литературен редактор от XVIII век, а в библиотеката на остров Бют се появява през 1896 г.

Алис Мартин, която отговаря за историческите колекции в Маунт Стюарт, вярва, че книгата е била купена от третия маркиз на Бют, антиквар и колекционер, починал през 1900 г.

Тръст, който управлява имението, е изследвал колекциите от книги, картини и исторически ценности и се е обърнал към експерти от Оксфорд за потвърждение на автентичността на изданието. Процесът включва поредица от технически проверки, включително модните знаци на хартия и печатарския процес.

Несъвършенства също са част от идентификацията, като истинските копия могат да включват мастилени пръстови отпечатъци, оставени от печатарите.

Появяват се също и печатни грешки, понякога коригирани след проверки. В някои копия от първото издание в пиесата „Крал Лир“ присъства мистериозната реплика „H edis“, променена в следващи копия на „He dis“, преди да бъде окончателно поправена и разбираема – „He dies“ („Той умря“).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90