Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Унищоженото изкуство

Няколко примера за съсипани арт-творби – по погрешка или не съвсем

може би най-известният случай на унищожено изкуство е от 2012 г. Тогава в северното испанско градче Борха възрастна жена на име Сесилия Хименес реставрира фреска с лика на Исус Христос в местната църква. Или поне се опита. Колаж: ЕПА/БГНЕС - Унищоженото изкуство

може би най-известният случай на унищожено изкуство е от 2012 г. Тогава в северното испанско градче Борха възрастна жена на име Сесилия Хименес реставрира фреска с лика на Исус Христос в местната църква. Или поне се опита. Колаж: ЕПА/БГНЕС

Тези дни в медиите бе съобщено за куриозен случай с произведение на изкуството. 91-годишна дама попълнила с химикалка празните полета в творба на датския авангардист Артур Кьопке – тя наподобявала кръстословица, а до нея имало и инструкция: „Добавете думи“. И жената я последвала – увреждайки работата на стойност 116 хиляди долара.

Случката се разиграва в Нюремберг, а собственикът на творбата, дадена под наем на музея, приел всичко с чувство за хумор – застраховката, в крайна сметка, щяла да покрие щетите, а и вредата можело лесно да се поправи. Попълнената кръстословица на изкуството обаче е добър повод за кратък преглед и на други подобни артистични катастрофи, случвали се през годините.

Пръснатото лего

weibo2

През юни тази година китайско момче без да иска събори скулптура от конструктор „Лего“ на стойност над 20 хиляди долара. Нейното издигане бе коствало на автора три дни и нощи – а рухването ѝ стана едва час след откриването на изложбата, където бе показана.

1,8-метровата статуя изобразяваше Ник от анимационния филм „Зоотрополис“. Създателят ѝ, известен като Дзао, бе посветил трите денонощия преди откриването в трескавото ѝ издигане – за да може час след тръгването на експозицията малко дете да я връхлети и разпилее на съставни части.

weibo

Арт камериерки

Италианска арт инсталация в края на миналата година бе… почистена от персонала на галерията, където бе изложена. Причината е, че творбата изобразяваше последици от шумен и мащабен купон – празни бутилки от вино, конфети и диско топка пръснати, наглед безразборно, по пода на Музея за съвременно изкуство в Болцано.

assss

Работата, „Къде ще танцуваме довечера“, бе дело на Сара Голдшмид и Елеонора Киара – „метафора на 80-те години в Италия, епохата на изобилието“, период на консуматорство, финансови спекулации, появата на комерсиалната телевизия и много, много купонясване. Но заблудена чистачка я е приела просто за бъркотия, която трябва да се приведе в ред.

Дупка в цветята

Също през 2015-а 12-годишно дете проби дупка в италианска картина с маслени бои за 2 милиона долара. Платното „Цветя“ на Паоло Порпора е от началото на XVII век и тогава бе част от експозиция с 55 творби (включително автопортрет на Леонардо да Винчи) в Тайпей, столицата на Тайван.

На видео от инцидента се вижда как момчето се препъва в платформата пред картината и се опира в нея, за да не падне – като така оставя дупка с размер на юмрука си в нея. Все пак – щетите бяха успешно отстранени.

Реставрацията на века

Но може би най-известният случай на унищожено изкуство е от 2012 г. Тогава в северното испанско градче Борха възрастна жена на име Сесилия Хименес реставрира фреска с лика на Исус Христос в местната църква. Или поне се опита.

Творбата, Ecce Homo на Елиас Гарсия Мартинес, е гордостта на града от един век, но в последните години придоби наистина световен отзвук. След самодейната намеса на Хименес ликът на Божия син стана неузнаваем – и бе оприличен на маймуноподобно създание в доста неудобни дрехи.

„Реставрацията“ на фреската умножи многократно туристическия поток към Борха, Испания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Реставрацията“ на фреската умножи многократно туристическия поток към Борха, Испания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само в първата година след обезобразяването на стенописа, църквата с артистичната катастрофа бе посетена от над 55 хиляди души. До момента те са повече от 150 000, а „Скай Нюз“ дори засне филм по темата.

Всъщност Сесилия Хименес (82 г.) се е грижила за фреската от години, а самата тя е художник-любител. Грабнала четката, за да „освежи“ творбата, след като един ден решила, че е непосилно повече да гледа как солта и влагата я рушат. Направила го с благословията на свещеника.

Ecce Homo и досега остава с маймунския си образ – туристическият поток не спира, самолетна компания пусна специални полети до близката Сарагоса, а годишните дарения са повече от 50 хиляди евро – които се харчат за поддържането на храма, за наемането на допълнителни служители в него и за финансиране на старческия дом в Борха.

Унищоженото изкуство, оказва се, понякога помага.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах