Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Уотърстоунс“ се отказват от Киндъл

Веригата книжарници връща истинските книги на мястото им

Във Великобритания, страна с добър издателски пазар, продажбите на книги са се покачили за първи път от 2007 г.  - „Уотърстоунс“ се отказват от Киндъл

Във Великобритания, страна с добър издателски пазар, продажбите на книги са се покачили за първи път от 2007 г.

Погребенията на хартията често са преждевременно анонсирани. Преди пет години например американецът Никълъс Негропонте, основател на Центъра за интердисциплинарни изследвания на отношенията човек-машина към Масачузетския технологичен институт, предрече авторитетно, че през ноември 2015 г., тоест следващия месец, ще бъдат публикувани последните вестници на хартия. Но това очевидно няма да се случи.

Книгата също неведнъж е била жертва на пророчества за изчезване, които предсказват бързото прехвърляне на болшинството от читателите към таблети от типа на Киндъл на Амазон – те са по-леки и дават възможност да държим в ръка цяла една библиотека, разказва Ей Би Си. Но вселената на Гутенберг очевидно издържа на конкуренцията. „Уотърстоунс“, най-голямата верига книжарници във Великобритания, обяви, че ще съкрати мястото, отделено на продажбата на таблетите Киндъл, за да изложи повече книги на хартиен носител.

Веригата книжарници и Амазон установиха през 2012 г. сътрудничество за продажбата на електронни книги, но изглежда нещата не са потръгнали според очакванията.

„Продажбите са толкова слаби, че отново ще върнем на истинските книги тяхното място в книжарниците”, коментира Джеймс Даунт, изпълнителен директор на „Уотърстоунс”.

Даунт сравнява възхода, който беляза Киндъл в апогея си с шумния, но краткотраен успех на бестселърите, „които по необясним начин се продават извънредно много един ден, но на следващия нещата замират и ти се иска да изложиш друга книга на тяхно място”.

Най-интересна е съществената тенденция: в Обединеното кралство, страна, която има добър издателски пазар, продажбите на книги са се покачили за първи път от 2007 г. Продажбите на „Уотърстоунс“ отчитат през декември 2014 г. нарастване с 5% спрямо предходната година. През първите 36 седмици на 2015 г. са продали 4,6% повече книги в сравнение със същия период на миналата година.

И така, очевидно предизвестената смърт на хартиените книги се отлага.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС