Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Употреби ли БСП за партийни цели културата?

Елена Йончева твърди, че записът не е за обсъждания, а за друг период. Боил Банов: Сглобена фалшива новина

Елена Йончева изнесе запис, в който според нея министърът на културата Боил Банов се опитва да спести глоба на фирмата изпълнител на софийското Ларго. Снимки: БГНЕС - Употреби ли БСП за партийни цели културата?

Елена Йончева изнесе запис, в който според нея министърът на културата Боил Банов се опитва да спести глоба на фирмата изпълнител на софийското Ларго. Снимки: БГНЕС

Министерството на културата съди за неустойка строителя на Ларгото за нещо съвсем различно и за друг период от време, заяви депутатката от БСП Елена Йончева в неделя сутринта по Би Ти Ви.

На 30 януари депутатката от БСП представи в публичното пространство аудиозапис с гласа на Боил Банов, направен по времето, когато Банов е зам.-министър на културата, а министър – Вежди Рашидов. Според Йончева, записът уличава Боил Банов в корупция – опит да спести глоба от около 700 хил. лв. на фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото – дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД. Банов и Рашидов обаче оповестиха, че Министерството на културата е завело дело за забавяне срещу изпълнителя, а съдът е отхвърлил иска на ведомството за 754 000 лв. за Ларгото.

Вижте още: ЗАЩО СЪДЪТ ОТХВЪРЛЯ ИСКА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЗА 754 ХИЛ. ЛВ. ЗА ЛАРГОТО

„Това, което говорят Вежди Рашидов и Боил Банов, че Министерството на културата е започнало съдебен процес, става въпрос за друг период – след 20 януари 2016 г., след като изтича анексът на договора. Не Министерството на културата е инициатор на този съдебен процес срещу строителя. Говорим за фалшификация, става въпрос за истински разговор, това прокуратурата няма как да не докаже“, каза Йончева днес по Би Ти Ви.

През седмицата Боил Банов обясни пред медиите, че според него изнесеният разговор е подправен. По думите му пред „Здравей, България“ по Нова, записът бил направен от Ангел Ангелов и Иво Костов, които събирали записи, за да рекетират с тях.

Вижте още: БОИЛ БАНОВ: РЕКЕТИРАТ МЕ СХЕМАДЖИИ, ЗАПЛАШВАТ ДА МИ РАЗГОНЯТ ФАМИЛИЯТА

На въпрос на водещата в Би Ти Ви защо Боил Банов нарича „рекетьор“, „схемаджия“ и „мръсник“ бившия си служител, записал разговора, депутатката отбеляза, че министърът на културата е „интелигентен човек, така знам, но когато един нормален човек попадне в мафиотската организация на работа на ГЕРБ, виждате сега как започва да разговаря“.

„Записът, който трае 17 минути, показва не само няколко фрази, а дълъг разговор, в който се заявява, че едни 700 000 хиляди лева трябва да се спестят“, каза Йончева.

Депутатката от Левицата заяви, че няма съмнение в автентичността на записа:

„Не допускам, че източникът ми на информация е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават“.

Йончева представила в прокуратурата тази седмица всички данни, които ѝ били известни. В понеделник щяла да внесе сигнал в ОЛАФ.

По време на предаването с Елена Йончева по Би Ти Ви бе направено пряко включване от Варна, в което Росен Колелиев, представител на фирмата строител на софийското Ларго, обясни колко трудно било изпълнението на проекта, колко усилия са положили той да се случи и посочи:

„Чувствам се така, както тя, когато е обвинена за офшорката в КТБ“.

Малко по-късно министърът на културата използва личния си профил във Фейсбук, за да заяви, че „партийната пропаганда употреби за собствени цели културата“.

„За съжаление, истината остава все по-сама и за това вина носим всички. Фалшивите новини, „алтернативните факти” вече ни давят“, пише Боил Банов.

Министърът посочва, че няма да коментира „всяко включване на БСП“, защото:

„За тях не е важна истината, а тази сглобена фалшива новина да се повтаря“. 

Ето целия коментар на Боил Банов във Фейсбук, озаглавен „Във връзка с поредните „разкрития“ на Елена Йончева“:

„Всички документи са предадени на прокуратурата, дал съм обяснения и вярвам на институциите и компетентните органи.

За съжаление, партийната пропаганда употреби за собствени цели културата.

За съжаление, да бъде знаме на това прие да бъде някога уважаваната и харесвана журналистка г-жа Йончева.

За съжаление, истината остава все по-сама и за това вина носим всички. Фалшивите новини, „алтернативните факти“ вече ни давят.

Не съм професионален политик и може и да сгреша, но няма да коментирам всяко включване на БСП. Лъжите са много. За тях не е важна истината, а тази сглобена фалшива новина да се повтаря. Не е важно, че е лъжлива. Не е важно, че е сапунено-оперетна. Не е важно и че това е партията с исторически най-големи прегрешения към свободата на медиите и към свободата изобщо“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg