POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Урок“ селектиран за европейската награда LUX

Миналогодишният победител - полският "Ида", впоследствие спечели Оскар

Филмът „Урок“ е по действителен случай - разказва за гимназиална учителка, която обира банка. - „Урок“ селектиран за европейската награда LUX

Филмът „Урок“ е по действителен случай - разказва за гимназиална учителка, която обира банка.

Българският филм „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е сред десетте филма, селектирани за престижната европейска награда LUX. За последно българско заглавие попадна в широката селекция за отличието през 2009 г. – „Източни пиеси“ на Камен Калев. Тогава филмът се класира и във финалната тройка, но крайният победител бе „Добре дошли“ на Филип Лоре.

В селекцията, обявена по време на 50-ото издание на филмовия фестивал в Карлови Вари, има британски, испански, датски, френски, унгарски заглавия, както и няколко копродукции – сред тях участват Сърбия, Хърватия, Словения, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Турция и Италия. Сред филмите има пет дебюта (включително „Урок“), а две от заглавията са с режисьори жени.

Наградата LUX е под шапката на Европейския парламент и предстои селекционният ѝ панел да избере тримата крайни финалисти – те ще бъдат анонсирани в края на юли. За да се стигне до десетте селектирани сега заглавия, представители на Европейския комитет по култура и образование са гледали кандидати от края на март до началото на юни.

Крайният победител ще бъде обявен в края на годината в Страсбург. Преди това всеки от десетте филма ще участват във филмовите дни LUX, като ще им бъдат направени субтитри на 24-е официални езика в Европейския съюз и ще се организират прожекции във всички страни членки.

През миналата година отличието спечели полският „Ида“ на Павел Павликовски. Впоследствие, в началото на 2015 г., същият филм получи и Оскар за чуждоезичен филм.

„Урок“ от друга страна вече спечели няколко награди – той обра отличията на Международния София Филм Фест, взе и няколко от най-важните статуетки на наградите на Българската филмова академия.

Заглавието взе отличие за най-добър нов режисьор в Сан Себастиан ’14, международната награда за дебют „Ингмар Бергман“ в Гьотеборг ’15, отличието за най-добър сценарий и Бронзов Александър от Солун ’14, както и приза за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Еквадор ’14.

„Урок“ разказва за Надежда, гимназиална учителка по английски език в провинциално градче, която обира банка.

ПЪЛЕН СПИСЪК НА СЕЛЕКТИРАНИТЕ ЗА LUX ФИЛМИ

„45 години“ на Андрю Хай (Великобритания)

„Перфектен ден“ на Фернандо Леон де Араноа (Испания)

„Овни“ на Гримур Хаконарсон (Исландия, Дания)

„Мярката на мъжа“ на Стефан Бризе (Франция)

„Средиземноморие“ на Джонас Карпияно (Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар)

„ Мустанг“ на Дени Гамсе Ергювен (Франция, Германия, Турция, Катар)

„Син на Саул“ на Лазло Немес (Унгария)

„Тото и сестрите му“ на Александър Нанау (Румъния, Унгария, Германия)

„Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция)

„Слънце в небето“ на Далибор Матанич (Хърватия, Словения, Сърбия)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg