POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Урок“ сред трите най-добри европейски филма

Турският „Мустанг“ спечели наградата LUX, българският проект остана подгласник

Маргита Гошева влиза в ролята на учителката Надежда.  - „Урок“ сред трите най-добри европейски филма

Маргита Гошева влиза в ролята на учителката Надежда.

Филмът на режисьорката Дениз Ергювен „Мустанг“, посветен на положението на жените в съвременна Турция, спечели наградата на Европейския парламент LUX за 2015 г. Сред трите финалисти бе и българският „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Подгласник заедно с него бе „Медитеранеа“ на Йонас Карпиано, който засяга наболелия въпрос с миграцията към Европа.

Отличието бе връчено от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц на специална церемония в сряда. Преди да обяви победителя, той поздрави трите финалиста, сред които и „Урок“:

„Тези три много различни филма задават фундаментални въпроси – как трябва континентът ни да се пренасочи от емиграция към имиграция; каква е ролята на жените в нашите общества; как икономическата криза подкопава живота ни“.

Всяко от десетте селектирани по-рано през годината заглавие участва във филмовите дни LUX – с преведени субтитри на 24-те официални езика в Европейския съюз и с организирани прожекции по целия континент.

„За нас е голяма чест, че влязохме първо в десетте селектирани филми, а впоследствие и сред трите финалиста – каза пред Би Ти Ви след церемонията Петър Вълчанов. – Наистина е шанс филмът да бъде видян, да бъде преведен. Надяваме се, че това не само ще помогне на нас, но и на българското кино. Спомням си, че „Източни пиеси“ на Камен Калев беше в тази тройка и е радостно, че се създава такава традиция.“

Миналата година наградата LUX спечели полският „Ида“ на Павел Павликовски. Впоследствие, в началото на 2015 г., същият филм получи и Оскар за чуждоезичен филм. Сега, „Мустанг“ е турското предложение за наградите на Американската филмова академия и според наблюдатели има реални шансове най-малко за номинация. От България пък изпратихме не „Урок“, а „Съдилището“.

Филмът на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, разказ за учителка, която обира банка, вече има богата фестивална история – той обра отличията на Международния София Филм Фест, взе и няколко от най-важните статуетки на наградите на Българската филмова академия.

Заглавието получи също отличие за най-добър нов режисьор в Сан Себастиан ’14, международната награда за дебют „Ингмар Бергман“ в Гьотеборг ’15, отличието за най-добър сценарий и Бронзов Александър от Солун ’14, както и приза за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Еквадор ’14.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg