Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Уроци за лидери от „Игра на тронове“

Лорд Питър Белиш: Хаосът не е яма. Хаосът е стълба

„Този, който често казва „Аз съм кралят“, всъщност не е никакъв крал“, казва Тивин Ланистър в „Игра на тронове“. - Уроци за лидери от „Игра на тронове“

„Този, който често казва „Аз съм кралят“, всъщност не е никакъв крал“, казва Тивин Ланистър в „Игра на тронове“.

Най-гледаният сериал в момента в света – „Игра на тронове“, и романите на Джордж Мартин, по които е сниман, са много повече от обикновено зрелище. Майра Заслоув от „Таймс“ е подбрала пет цитата от фентъзи сагата, които представляват безценни уроци за хората със стремеж да са лидери.

1. „Който изрече присъдата, трябва да размаха меча.“ – Нед Старк

Не се стеснявайте да вземате трудни решения. И също толкова важно – нека неприятните задачи преминават навреме. Както Нед ни напомня: „Който се крие зад палачите, скоро забравя какво е смърт“. Лидерите, които прекарват времето си в окопите и вършат трудната работа, скоро ще започнат да вземат и решенията си по-сериозно.

2. „Един Ланистър винаги си плаща дълговете.“ – Тирион Ланистър

На работното място най-бързият начин да загубиш уважение и позиции е да обещаеш нещо, което не можеш да свършиш. Най-сигурният метод да накараш хората да направят нещо за теб е да вярват, че всичко, което си казал, в бъдеще ще се случи. Лидерите изпълняват думата, която са дали. Когато кажат, че ще направят нещо – го правят.

3. „Този, който често казва „Аз съм кралят“, всъщност не е никакъв крал.“ – Тивин Ланистър

Истинската сила идва оттам, откъдето хората смятат, че идва, а не откъдето им кажеш. Най-добрите лидери се основават на колективната воля и не казват „Аз съм шефът“. Влиянието често пристига от неочаквани места.

4. „Хаосът не е яма. Хаосът е стълба.“ – Питър Белиш

Хаотичните времена откриват издръжливостта на лидера. Когато всичко е наред, е лесно да ръководиш. А когато настъпи хаос, си проличават истинските лидери. Те не позволяват трудностите да осуетят плановете им, а ги използват в своя полза. Както Кутрето отбелязва: „Мнозина, които опитаха да изкачат хълма, се провалиха и никога не опитаха отново. Падането ги пречупва“. Лидерите не се пречупват, а продължават да се катерят.

5. „Зимата иде.“ – Домът Старк

Лидерите остават бдителни. Светът е несигурен. Най-добрите ръководители винаги въвеждат нови методи, остават стабилни и планират бъдещето. Да си подготвен за неочакваното, е от съществено значение. Прегърни зимата – особено когато всички останали са разсеяни и се наслаждават на слънцето.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС