Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Усещане за Татяна Лолова в „Баща ми бояджията“

Премиерен спектакъл на Софийската опера с участието на Калин Врачански и Славчо Пеев

Калин Врачански в сцена от „Баща ми бояджията“, където влиза в главната роля - на безработния баща, който се опитва да се наеме някъде на работа, за да осигури прехраната на семейството си. Снимка: Софийска опера и балет - Усещане за Татяна Лолова в „Баща ми бояджията“

Калин Врачански в сцена от „Баща ми бояджията“, където влиза в главната роля - на безработния баща, който се опитва да се наеме някъде на работа, за да осигури прехраната на семейството си. Снимка: Софийска опера и балет

„Баща ми бояджията“, обичаният филмов мюзикъл от 1974 г., е пред премиера на първата си сценична адаптация. На 8 май сюжетът ще бъде възроден в Софийската опера и балет. Публиката ще чуе оригиналната музика на Петър Ступел и Константин Драгнев, сценарият е на Васил Цонев, а постановката – на Пламен Карталов.

Сюжетът е разказ за един безработен баща – учител по история, който се опитва да осигури пари за семейството си точно в новогодишната нощ. Фабрикант му възлага да боядиса къщата му и обещава богато възнаграждение, ако приключи, преди да падне вечерта. Но нарушава уговорката. Тогава бащата събира шестте си деца и им устройва истинско празненство в дома на богаташа.

В главната роля – на Учителя, която във филма изпълнява Коста Цонев, ще видим Калин Врачански. Актьорът пее много добре, стана ясно след участието му в телевизионното шоу „Като две капки вода“ през 2016 г. А един от актьорите в оригиналната филмова версия – Славчо Пеев, ще излезе на сцената на Софийска опера отново в образа на Фабриканта.

Сцена от „Баща ми бояджията“. Снимка: Софийска опера и балет

Режисьорът Пламен Карталов предвиждал участието на Татяна Лолова в специално написана от него роля за нея. Тя трябвало да играе вагнерова певица, съпруга на братовчеда Спас, от когото бащата се опитва да вземе заем. Както разказа Пламен Карталов специално за „Площад Славейков“, режисьорското решение е предвиждало тя да връхлети на сцената с копие в ръка и с боен поздрав „Йо-хо-хо“, след което да изпее „Дует на котките“ от Росини. Преждевременната ѝ смърт не позволи това да се случи, но ролята е запазена. Ще я изпълни Мариана Цветкова, част от декора ще бъде и фотография на голямата актриса, която не успя да сбъдне мечтата си да пее в Операта.

Премиерата на „Баща ми бояджията“ трябваше да бъде на 31 декември 2020 г. – точната дата, на която се развива действието, но поради пандемичните мерки традиционната новогодишна програма на Софийска опера бе отменена.

Останалите роли в сценичната версия на „Баща ми бояджията“ се изпълняват от Ангел Христов, Мариана Цветкова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др.

В спектакъла са включени малките певци от театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Констанцалиев и деца от хор с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват Хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, костюмите са на Нела Стоянова, художник е Кристиян Стоянов.

Следващите спектакли са на 9 май от 11 и 19 ч., 10 май от 19 ч., 18 и 19 май от 19 часа.

Да си припомним откъс от филма „Баща ми бояджията“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg