Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Усещането за щастие на Мишел Уелбек в Театър „Азарян“ (15+)

Премиера по смешния и много тъжен роман „Серотонин“, създаден от мрачния прорицател в съвременната френска литература

Героят в романа „Серотонин“ носи много от чертите на своя автор Мишел Уелбек. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Усещането за щастие на Мишел Уелбек в Театър „Азарян“ (15+)

Героят в романа „Серотонин“ носи много от чертите на своя автор Мишел Уелбек. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С доза „Серотонин“ стартира новият сезон на театър „Азарян“. Спектакълът по последния роман на Мишел Уелбек кани зрителите да се завърнат в залата под НДК на 25 септември. Представлението е под режисурата на Крис Шарков, познат на публиката със заглавия като „Дивата патица“ , „Лив Щайн“ и „Презрението“.

Това е първа адаптация за сцена на текст на Уелбек у нас. Френският писател е смятан за скандален от някои, други го намират за романтик и последовател на традицията на голямата френска литература. „Серотонин“, най-новият му роман, излезе през 2019 г. и веднага се превърна в бестселър.

Вижте още: ЕДИН СИЛНО ДЕПРЕСИРАН ГРУБИЯН В ТЪРСЕНЕ НА ЩАСТИЕТО

Серотонинът е познат като „хормон на щастието”, а спектакълът изследва основанията за живот на човека, живеещ в началото на XXI век, определян от Уелбек като „хилядолетието в повече”. Химн на романтичната любов и едновременно политическа сатира, „Серотонин“ е определян за смешен и тъжен, много тъжен роман, изпълнен с пророчески предчувствия. Разказъ за тежката криза във френското земеделие и в мирогледа на съвременния човек.

Главният герой Флоран-Клод Лабруст е експерт в Министерството на земеделието и подготвя документацията за преговарящите от името на Франция в Брюксел. Лабруст се бунтува срещу все по-строгите „политически коректни“ ограничения – от най-нелепите и истеричните в обществения и политически живот до ежедневни битови забрани, например срещу тютюнопушенето. Заклет пушач, Флоран-Клод не крие, че злоупотребява с алкохола и отдава голямо значение на секса. Позволява си да определи Гьоте като „дърт малоумник“„един от най-зловещите дърдорковци в световната литература“, и понеже се намира в тежка депресия, все по-често посяга към капторикса – антидепресант, който стимулира секрецията на серотонин, хормона на щастието.

За да пресъздадат света на Уелбек, на сцената се събират актьорите Васил Читанов, Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев, Биляна Георгиева, Веселина Конакчийска, Боряна Маноилова и Николай Николаев. За Ирмена Чичикова това е първа роля в театъра от дълго време насам след успешни превъплъщения в киното, включително и в международни продукции.

Сценографията и мултимедията са на Илияна Кънчева, костюмите – на Елис Вели, музиката – на Емилиян Гацов. Спектакълът е съвместна продукция на „Exodus Art“ и Театър „Азарян“.

Спектакълът не се препоръчва за зрители под 15 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg