Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Утрояват броя на експертите и възстановяват регионалните звена на НИНКН

Промяната е инициирана от новия директор арх. Петър Петров

Къщата на Иван Гешов на  бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 - един от обектите под юрисдикцията на НИНКН в столицата. Снимка: Площад Славейков - Утрояват броя на експертите и възстановяват регионалните звена на НИНКН

Къщата на Иван Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 - един от обектите под юрисдикцията на НИНКН в столицата. Снимка: Площад Славейков

Националния институт за недвижимо културно наследство започва промяна в структурата си, съобщиха от НИНКН. По предложение на директора на институцията арх. Петър Петров екипът на НИНКН ще се разшири плавно през следващите 2-3 години до 139 експерти. 108 от тях ще проучват, изследват, документират, оценяват и поддържат националния документален архив и паралелно с това ще се обучават за силно специфичните дейности на института. 31 служители ще поемат администрацията и обслужването на граждани, предприемачи и институции.

Досега общо 50 експерти са отговаряли за 40 000 паметника на културата заедно с хиляди преписки, справки, задания, съгласуване и становища за проекти, доклади и планове годишно за цялата страна.

Част от екипа на института ще станат новите регионални отдели на института в Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна. Макар да са предвидени в Закона за културното наследство, териториалните звена са закрити преди години по неясни причини. Дейността им е прехвърлена частично на общините, но с ограничени правомощия и липсващ капацитет. Затова критично малобройните експерти на НИНКН в момента са принудени да кръстосват цяла България. Само 10 души – архитекти, археолози, историк и изкуствовед, се занимават с проучване и документиране на обектите от всички епохи – от античността до ХХ век. Заедно с тях работят още 12 експерти, които са ангажирани и с другите дейности на института. Ако регистърът на недвижимите културни ценности трябва да се актуализира от този състав, ще са необходими 160 години.

Изучаването и оценката на един обект отнема между 1 и 4 седмици. Определянето на статута на всичките 18 хиляди е възможно, ако 180 архитекти работят без прекъсване в продължение на 5 г. и не се занимават с нищо друго. В новата структура са предвидени 45 експерти, чиято мисия е да се погрижат първо за най-застрашените, с подкрепата на допълнително привлечени външни специалисти, познаващи местната специфика.

С новата структура НИНКН ще започне мониторинг на обектите от световното и националното недвижимо наследство, издирване и изучаване на културни ценности, събиране на информация за застрашени обекти. Досега институтът е бил лишен от всяка възможност да осъществява трите ключови дейности. От тях и от работата на бъдещата специализирана лаборатория зависят добрият контрол, навременната защита, качествената реставрация и консервация. България е от малкото държави без такава лаборатория.

Предстои дигитализиране на огромния архивен фонд и изграждане на информационна система и електронен регистър, които ще облекчат и ще ускорят услугите за граждани.

НИНКН предвижда да започне специализирани обучения за архитекти, както и обучение за собственици и инвеститори, за да повиши експертното отношение към проектите в частта с опазване на културното наследство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах