Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Увертюра на Чайковски отново свалена от концертна програма

Композиторът смятал, че произведението няма особена художествена стойност

В последните почти два месеца музикалното наследство на Пьотър Илич Чайковски се разглежда от някой в нова светлина заради руската инвазия в Украйна. Снимка: Уикипедия - Увертюра на Чайковски отново свалена от концертна програма

В последните почти два месеца музикалното наследство на Пьотър Илич Чайковски се разглежда от някой в нова светлина заради руската инвазия в Украйна. Снимка: Уикипедия

Мексикански оркестър отказа да изпълни увертюрата „1812 година” на Чайковски с оправданието, че това е руски военен марш, съобщава изданието Universal. Оркестърът на щата Сакатекас е извадил от репертоара си произведението, което обичайно се изпълнява на традиционния концерт на Велики четвъртък. Този факт е коментиран и в Телеграм канала на руското посолство в Мексико, което е оценило този акт като поредно канселиране на руската култура и го е нарекло „неудачен пример за русофобия”.

Наскоро същата творба бе извадена и от репертоара на Симфоничния оркестър в Кардиф, Великобритания, тъй като в нея звучи химнът на Руската империя.

Вижте още: ОРКЕСТЪР ИЗВАДИ ОТ КОНЦЕРТА СИ „НЕПОДХОДЯЩИЯ ЗА НАСТОЯЩЕТО” ЧАЙКОВСКИ

Тържествената увертюра „1812 година” е написана от Чайковски през 1880 г. по поръчка по повод седемдесетгодишнината от победата на руските войски над Наполеон и е трябвало да бъде изпълнена за пръв път по повод 25 години от възкачването на престола на Александър ІІ.

Самият Чайковски не харесвал произведението си:

„Ще бъде високо и шумно, а и го писах без особена любов и ентусиазъм, следователно, това произведение няма да има никаква художествена стойност”.

Идеята за създаването на тържествената увертюра е на Антон Рубинщайн, основател на Руското музикално общество в Москва. Премиерата на „1812 година” е била на Художествено-промишленото изложение в Москва през 1882 г. и е съпровождала освещаването на храма на Христос Спасителя в столицата на Русия.

Увертюрата описва нахлуването на Наполеон в Русия и сражението при Бородино. В страшната битка и двете страни понесли огромни поражения, но Наполеон успял да завладее Москва. Благодарение на руските войски обаче, той бил принуден да се оттегли.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах