Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уволнен за паркиране в музея „Яворов“

„Не мога да работя с хора, които си паркират личния автомобил в паметник на културата, за да спестят 2 лв. за синя зона“, обясни министърът на културата

Пламен Крайски паркирал личния си автомобил на метри от паметника на Пейо Яворов в двора на къщата-музей на ул. „Раковски“. Снимка: Емил Георгиев - Уволнен за паркиране в музея „Яворов“

Пламен Крайски паркирал личния си автомобил на метри от паметника на Пейо Яворов в двора на къщата-музей на ул. „Раковски“. Снимка: Емил Георгиев

Заради паркиране на личния си автомобил в музея на поета Пейо Яворов е отстранен директорът на Националния литературен музей Пламен Крайски. Причината за това „уволнение“ бе разкрита пред „Площад Славейков“ от министъра на културата Боил Банов. Договорът на Крайски е прекратен, след като го спечели с конкурс преди малко повече от година. От министерството посочват, че усилията му са „незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството“.

„Не мога и не искам да работя с хора, които си паркират автомобила в един национален паметник, за да си спестят 2 лв. за паркиране в синя зона – каза Банов. – Този човек не може да оцени, че това е къщата на Яворов. Това е светиня, не може да си пльоснеш там колата!

Искал съм му писмено обяснение поради каква причина си държи там личния автомобил. Отговаря, че му разрешил собственикът на къщата, а и защото нямало къде да паркира – този човек явно не съзнава какво е направил. Не може да си вкараш колата в паметника!

На някой тази причина може да му се стори формална, но за мен си е престъпление. Както една обикновена кола не може да спира на инвалидно място и предизвиква в обществото чувство на гняв за липсата на морал у някои хора, така е и в този случай – само че го намирам за десетки пъти по-неморално.“

Банов първоначално смятал да не коментира публично причината за отстраняването на Крайски, но бил провокиран от неговите изказвания в медиите. Пред „Площад Славейков“ бившият вече директор на Националния литературен музей заяви, че е „уволнен“, защото не му се дава възможност да работи.

„Насила ме накараха да подпиша – или да ме уволнят, или да се съглася на споразумение. В общи линии – [преследва ме] проклятието на къщата на Яворов… Хората не искат да си имат работа. – каза Крайски. – Получих разпореждане музеят на Яворов да се изнесе от там, всички експонати да се махнат, аз попитах къде да го направя – защото нямаме никакви свободни помещения…

Но сагата започна още през март, когато на базата на едно решение на Вежди Рашидов трябваше да получа пари за укрепване на къщата на Елин Пелин в село Байлово. Тече, пука се, падат мазилки… има опасност да се свлече един от зидовете. 

Заварих музея в предкризисно състояние, успях да го извадя от летаргията… Разговарях със собствениците на сградата [на музея „Яворов“], после и с министерството – благодарение на това се оправи и дворът, фасадата. Пари дадоха собствениците, благодарение на това, че ги спечелих за каузата. Това беше един гнил зъб на „Раковска“.“

Крайски смята, че е отстранен, защото „иска да работи“. С Вежди Рашидов работел добре – той му обещал 40 хил. лв. за спиране на водата, влизаща в къщата на Елин Пелин. Служебният министър на културата Рашко Младенов обаче отказал да подпише резолюцията. Отказани били и отделно поисканите 12 хил. лв. за ремонт на покрива. Затова – по думите на Крайски – със „заплатите на колегите“ бил направен лек ремонт на сградата.

„Има и други причини за отстраняването му – и други политики, които е провеждал, не са адекватни. Но не желая да ги коментирам“, каза Боил Банов.

Пред „Площад Славейков“ министърът гарантира, че ремонт в къщата на Елин Пелин ще бъде направен.

Временно директорския пост в Националния литературен музей ще бъде поет от Атанас Капралов, също явявал се на конкурс за мястото, но останал втори в крайното класиране.

Боил Банов обеща, че занапред всички конкурси за ръководни постове в културата ще бъдат публични и видеа от тяхното провеждане ще бъдат качвани в интернет.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90