Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уволнения за политическите фигури в Народния театър иска Минеков

Александър Морфов му казал, че е разколебан дали да остане в театъра

Велислав Минеков на пресконференция в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Снимка: Стопкадър/Фейсбук
 - Уволнения за политическите фигури в Народния театър иска Минеков

Велислав Минеков на пресконференция в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Снимка: Стопкадър/Фейсбук

„Ще поискам от директора на Народния театър да смени политическите фигури в екипа с професионалисти”, заяви на пресконференция служебният министър на културата Велислав Минеков. Според него театърът се е превърнал в „кръжок по политически интереси”, което било „форма на защита на самия директор”. На уточняващ въпрос кои точно имена, свързани с политиката, визира, министърът отговори кратко: „Всички!”.

Минеков освен това ще отправи официално предупреждение към Васил Василев и ще поиска проверка на всичко в театъра, откакто той го оглавява.

„Не може на едната теглилка да сложиш злато, а на другата – перушина” – с тази метафора Минеков характеризира сблъсъка между Александър Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева.

Министърът заяви, че държи на присъствието на режисьора Морфов в Народния театър, а той му споделил, че е силно разколебан дали да остане.

Минеков упрекна и всички работещи в Народния театър, „които мълчат, а мълчанието не винаги е злато”. Той разчете това като следствие от „небивалото покачване на заплатите на трупата” по времето на новия директор. Министърът цитира като заплата за актьор сумата от 5 хил. лв. и се възмути, че „дори директор на дирекция в министерството не взима толкова”. Освен това министърът заяви, че като се сравни заплащането на първата ни трупа с това в театрите в Пазарджик, Разград и Враца, нещата ставали „впечатляващи и отчайващи”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg