POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Уволниха обичан учител в НГДЕК, след като съдът го върна на работа

Историкът Митко Делев е един от основните опоненти на и.д. директор на Класическата гимназия Мариела Папазова

Учениците и учителите в Класическата гимназия влязоха в новините с разделението си къде да учат - в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" или в 13-о училище на Женския пазар. - Уволниха обичан учител в НГДЕК, след като съдът го върна на работа

Учениците и учителите в Класическата гимназия влязоха в новините с разделението си къде да учат - в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" или в 13-о училище на Женския пазар.

Пореден скандал люлее Национална гимназия за древни езици и култури. Днес е бил дисциплинарно уволнен един от дългогодишните преподаватели в училището – историкът Митко Делев, научи „Площад Славейков“. Делев е един от основните опоненти на и.д. директора Мариела Папазова и само преди месец бе възстановен от съда на работа в Класическата гимназия – отново след уволнение от Папазова.

Учителят по история е отстранен само ден, след като Класическата гимназия влезе в новините с разделението на учениците и преподавателите къде да учат – в ремонтираната сграда в кв. „Модерно предградие“ или в 13-о училище на Женския пазар (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Новата заповед за уволнение е връчена на Митко Делев по-малко от 30 дни след неговото възстановяване на работа на 4 февруари т. г. Историкът, един от най-обичаните през годините, както си спомнят възпитаници на НГДЕК, бе уволнен и през 2012 г. След повече от 2 години ход през всички съдебни съдебни инстанции, той най-после бе върнат на работа.

Още в самото начало обаче нещата започват да изглеждат съмнително. „На 4 февруари тя (Папазова – бел.ред.) ми даде заповед, връчи ми длъжностна характеристика, няколко формални заповеди с оглед пооправянето на трудовата ми книжка и т.н., след което ми възложи заповед за проверка на материалната книга – такава, каквато аз като старши учител нямам правомощия да правя“, разказва пред „Площад Славейков“ учителят. Делев в крайна сметка изпълнява заповедта на началничката си, но не я разписва писмено, тъй като няма право да получава подобни искания.

„След това излязох в болнични, мисля, че бяха минали 11 работни дни, откакто бях възстановен, първо защото не се чувствах добре и второ, защото, признавам си чистосърдечно, при едно такова нерегламентирано мое участие в трудовия процес, аз съм изключително уязвим“, обяснява учителят.

Междувременно Делев е подал и оплакване до Инспекцията по труда, че всъщност не е възстановен на работа като старши учител, защото един старши учител не може да стои фактически в учителската стая. „Тя е за междучасията и за извънучебното време, не е място, на което да бъде възстановен един учител“, коментира той и добавя, че е говорил по телефона с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който го изслушал, но не се намесил.

След изтичането на 14-дневния срок за мълчаливо несъгласие от Инспекцията по труда се стигнало и до днешния ден, в който Делев е бил извикан и уволнен от Папазова с твърдението, че два дни не е бил на работа. „Казва, че за това имало някакви присъствени протоколи, а в училище няма присъствена книга, на която аз да се разписвам в колко влизам на работа и в колко си тръгвам“, твърди той.

Учителят казва, че няма да се предаде, готов е за нова съдебна битка. Освен че вече е завел гражданско трудово дело, историкът се е видял и с наказателен адвокат да започне дело за неизпълнение на съдебна заповед, смята да заеме със случая и Комисията по дискриминация.

Делев няма да се откъсне и от учениците си, въпреки че директорката Папазова не го допуска до учебните занятия. Твърди, че всеки ден ще стои в беседката в училищния двор от 8 до 10 часа. „Нека директорката да ме вижда, а и децата ми се радват, те ме уважават, минават, поздравяват ме“, обяснява той.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg